Leerkrachten voeren actie op de boot.
Leerkrachten voeren actie op de boot. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Texelse leraren voeren actie op boot

Onderwijs

Tientallen leerkrachten uit het Texelse basisonderwijs hebben woensdagochtend in het kader van de landelijke onderwijsstaking actie gevoerd op de boot.

Met borden en een spandoek stonden ze aan de voorkant van de veerboot om aandacht te vragen van de mensen die de boot opgingen. Het leverde een hoop getoeter op van automobilisten die daarmee hun steun aan de leerkrachten gaven.

De leerkrachten en schoolleiders stonden zowel aan de Texelse als de Helderse kant van de boot. Er waren een paar leerkrachten uit Den Helder bij en er waren ook een paar leraren van de overkant op de boot die uit protest een dagje naar Texel gingen om letterlijk even bij te komen.

De leerkrachten vragen structureel meer geld om de problemen in het onderwijs op te lossen. Inspelend op het éénmalige extra bedrag van een half miljard  dat het kabinet een paar dagen geleden toezegde, was op de protestborden onder meer te lezen dat leraren 'structureel' lesgeven en niet 'incidenteel'.

Er werden aan boord pamfletten en een brief van een kind aan minister Slob uitgereikt en er hing aan de Texelse kant van de boot een spandoek met een SOS: Save Our School. Er worden vandaag in het hele land acties gevoerd door personeel in het onderwijs. De meeste scholen zijn dicht. 

Volgens de Algemene Onderwijsbond wordt er gestaakt voor meer structurele investeringen om goed onderwijs te blijven garanderen voor kinderen. "En om de werkdruk te verlagen, de loonkloof tussen basis- en voortgezet onderwijs te dichten en het beroep van leraar aantrekkelijker te maken. Leraren die lesgeven in het speciaal onderwijs moeten er beter mee beloond worden, net als personeel op scholen in achterstandswijken."

Steun voor de Texelse leraren. (Film Evalien Weterings)

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3