Afbeelding
Foto: Ecomare

Albino zeehond in opvang Ecomare

Algemeen

Vandaag werd er bij Ecomare een wel heel bijzondere zeehond gemeld. Volgens de vinder lag er een witte zeehond op de Waddendijk. Bij de foto's waren de dierverzorgers in verwarring: zijn vacht leek op de witte vacht van een pasgeboren grijze zeehond, maar het was duidelijk een gewone zeehond. 

Het dier heeft een heel lichte vacht en rode ogen. Deze kenmerken wijzen op albinisme, een afwijking waarbij een dier geen pigment aanmaakt. De zeehond is erg ziek door een longworminfectie. Bovendien lijkt hij geen of weinig zicht te hebben. Oogafwijkingen komen vaak voor bij albinisme. Of de zeehond helemaal blind is of nog wel wat ziet, moet nog blijken. 

De zeehond is een mannetje van 3-4 maanden oud. Hij weegt 16,8 kilo, wat nog een redelijk gewicht is voor een dier dat zo ziek binnenkomt. Naast de longworminfectie heeft hij allemaal wondjes op zijn lichaam. Bij binnenkomst heeft het dier ORS gekregen, een oplossing van zouten en mineralen, waarmee zijn vochtbalans weer op peil is gebracht. De dierenarts heeft hem vervolgens een injectie met antibiotica en ontwormingsmiddel gegeven. 

De zeehond kreeg kort na het vertrek van de dierenarts de gelegenheid om te zwemmen en te eten. Daar maakte hij dankbaar gebruik van! Tot verrassing van de dierverzorgers dook hij meteen het water in en at daar twee hele haringen op. 

Het is voor Ecomare de eerste albino zeehond die in de opvang terecht komt. In andere opvangcentra is in de loop der jaren een paar keer eerder een albino opgevangen geweest, maar het is een heel zeldzaam verschijnsel bij zeehonden. Het tegenovergestelde van albinisme, melanisme, waarbij de dieren juist helemaal zwart zijn, komt wat vaker voor. 

De albino zeehond wordt in de quarantaine verzorgd en is door de ramen goed te bekijken. 
 

Afbeelding
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2