Logo texelsecourant.nl
De deelnemers aan het collectieve zonnedak bij Van der Werve.
De deelnemers aan het collectieve zonnedak bij Van der Werve. (Foto: Jeroen van Hattum)

Tweede collectieve zonnedak Texel geopend

Bij Tuincentrum Van der Werve in Den Burg is vrijdagavond het tweede collectieve Texelse zonnedak officieel in gebruik genomen.

Op het dak van de schuren van het tuincentrum zijn de afgelopen tijd 275 zonnepanelen neergelegd waar 27 Texelaars in hebben geïnvesteerd.

Dat gebeurde via de zogeheten Postcoderoosregeling: die regeling biedt de mogelijkheid om zonnepanelen op de daken van een ander te leggen. Degenen die in de panelen hebben geïnvesteerd, profiteren vervolgens vijftien jaar lang van teruggave van de energiebelasting.

Op die manier is het lonend om te investeren in zonnepanelen en de regeling is meteen praktisch voor wie op het eigen dak geen zonnepanelen kan of wil neerleggen. Voorwaarde van de regeling is dat alle deelnemers in hetzelfde postcodegebied wonen.

Bedoeling is dat de 275 panelen op het dak van Van der Werve per jaar zo'n 82.000 kWh stroom opleveren. Ter vergelijking: een huishouden van vier personen verbruikt jaarlijks zo'n 4500 kWh aan stroom. De deelnemers krijgen een app op de telefoon waarmee ze de opbrengst van de panelen kunnen bijhouden.

De panelen werden geïnstalleerd door Texel4Trading van Nicol Schermer uit Den Burg. InnoFundNL van Esther Krijnen uit Oudeschild begeleidde het project. Wethouder Hennie Huisman (duurzaamheid) nam het tweede collectieve zonnedak vrijdagavond officieel in gebruik. Volgens haar roepen zonnedaken minder weerstand op dan bijvoorbeeld windmolens of zonneakkers.

Uitleg bij de omvormers van de stroom die op het dak wordt opgewekt.

Volgens Krijnen wordt er inmiddels gewerkt aan nieuwe zonnedaken op Texel. Dat betreft een zonnedaken bij zorgboerderij Plassendaal in Waalenburg (postcode 1793), het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp (postcode 1795) en Hoeve Vrij en Blij in Den Hoorn (postcode 1797). De collectieve zonnedaken op Texel hebben een eigen website: www.postcoderoostexel.nl

Het eerste collectieve Texelse zonnedak ligt op boerderij De Hal nabij Den Burg en werd in mei 2018 in gebruik genomen. Daar investeerden veertien Texelaars in 224 zonnepanelen op het dak van een schuur.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!