Logo texelsecourant.nl
Overhandiging van de petitie maandag aan gedeputeerde Esther Rommel.
Overhandiging van de petitie maandag aan gedeputeerde Esther Rommel. (Foto: Provincie Noord-Holland)

Provincie NH praat met boeren, maar beleidsregels niet van tafel

Trots, maar ook teleurstelling. Gemengde gevoelens bij landbouwers in Noord-Holland na de protestactie maandag bij het provinciehuis in Haarlem van zo'n 200 boeren, onder wie 16 Texelaars.

Albert Hooijer, bestuurder van LTO Noord in Noord-Holland: "Ik kijk met een dubbel gevoel terug. We zijn er met een gezonde spanning heengegaan en vooral met hoop. Die hoop is niet uitgekomen, maar toch hebben wij duidelijk kunnen maken dat we het met elkaar bespreekbaar maken. We hebben laten zien dat we vandaag als één front, echt als één landbouwsector, met meer dan 200 boeren schouder aan schouder hebben gestaan, samen met de partners: Agractie, FDF en HAJK."

Provincie Noord-Holland heeft aangegeven dat de beleidsregels voor stikstof niet worden ingetrokken. Er is begrip voor het protest, maar zij kunnen de beleidsregels niet intrekken of opschorten. Na een discussie met de Provinciale Staten gaven de partijen aan: schort te regels op. College van Gedeputeerde Staten is bij elkaar gaan zitten, maar gedeputeerde Esther Rommel bleef bij haar standpunt de regels niet te willen intrekken of opschorten. Wel is een spoedoverleg met de minister en met LTO toegezegd om zo snel als mogelijk tot overeenstemming te komen en met elkaar in gesprek te gaan.

Gedeputeerde Esther Rommel in een reactie naar de boeren: "Ik ken uw zorgen. Het overleg gaat er komen. Het is goed dat u uw stem laat horen, daar luisteren we naar. De beleidsregels gaan niet van tafel, maar we gaan graag met u om tafel."

LTO Texel

Arnold Langeveld, voorzitter van LTO Texel: "Wij zijn met gisteren met 16 boeren van Texel naar Haarlem geweest, daar ben ik erg trots op. Ook op de kleine dertig trekkers die vanavond naar Den Haag vertrekken.

Persoonlijk ben ik teleurgesteld in mijn eigen VVD. En zeer tevreden over het optreden van de collega's en de sprekers. Met name Albert Hooijer van LTO Noord had een helder en inhoudelijk goed verhaal. Opschorten zou een mooi signaal geweest van de provincie zijn geweest. Wat niet wil zeggen dat het veel veranderd had. Eén ding is zeker: extern salderen is van tafel, dat mag je winst noemen.

Mooi dat de provincie met ons in gesprek wil. Maar dat doen wij als LTO evengoed al. Persoonlijk zet ik me namens LTO in op het uitvoeren van metingen van de verschillende soorten stikstofdepositie op Texel. Te beginnen met wat er vanaf zee binnen komt. Wat er geproduceerd wordt en wat er weg gaat. Wat duidelijk is, dat wij moeten aantonen dat wij als sectoren geen schade doen aan de Natura 2000-gebieden.

Maar wat ook duidelijk is dat wij als landbouw heel makkelijk ingeruild worden voor andere sectoren zoals nu de bouw, is dat dan democratie? Dat geeft toch wel zwaar te denken. En dan de vraag, is alles opgelost als een groot deel van het vee vertrokken is? Ik weet zeker van niet, dan heb je pas een probleem."

Woensdag gaan zo'n 35 trekkers van Texel naar Den Haag om deel te nemen aan de landelijke demonstratie. Langeveld: "Ik hoop op een mooie demonstratie, zonder narigheid. Dat hoort niet bij de landbouw."

Gerard Timmerman
Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!