Logo texelsecourant.nl
Wonen op Texel.
Wonen op Texel. (Foto: Job Schepers)

Huisvestingsverordening op Texel van kracht

De huisvestingsverordening is sinds 5 oktober weer van kracht op Texel.

De gemeente heeft op de eigen website een toelichting geplaatst om de spelregels van de huisvestingsverordening nog eens onder de aandacht te brengen.

Doel van de huisvestingsverordening is volgens de gemeente dat mensen voor wie het noodzakelijk is dat zij op Texel wonen (vanwege werk of maatschappelijke banden) eerder een passend huis vinden. De huisvestingsverordening is onderdeel van het Actieplan Wonen dat is opgesteld om de woningnood op Texel te verminderen.

"Iedereen vanaf 18 jaar met een economische of maatschappelijke binding aan Texel komt in aanmerking voor een huisvestingsvergunning. In het kort betekent dit dat iemand ofwel al op Texel woont en hier ingeschreven staat (tenminste drie jaar) ofwel beschikt over een baan of arbeidscontract bij een werkgever op Texel.

Onder de huisvestingsverordening vallen koopwoningen met een prijs tot €600.000,- en huurwoningen met een huur tot €720,42 (in 2019). Dit is de 'huurliberalisatiegrens' die het Rijk jaarlijks vaststelt.

Een huisvestingsvergunning moet voorafgaand aan de verhuizing worden aangevraagd. Kopers van een woning die onder de huisvestingsverordening valt, kunnen de huisvestingsvergunning aanvragen bij de gemeente. Woontij regelt de huisvestingsvergunning voor mensen die verhuizen naar een Woontij-woning."

Op www.texel.nl staat uitgebreide informatie over de huisvestingsverordening, de huisvestingsvergunning, maatschappelijke binding, uitzonderingen. Op de site van de gemeente kan ook een huisvestingsvergunning aangevraagd worden.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Er moet een aanmeldplicht komen voor alle bed and breakfastsReageren!