De ring van de meeuw.
De ring van de meeuw. Foto: Ecomare

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Meeuw op leeftijd

Natuur

Een Texelse zilvermeeuw die ruim 32 jaar geleden geringd is, werd binnengebracht in de opvang van Ecomare.

Er was iets mis in de hersenen van de vogel, het dier functioneerde niet goed meer en bezweek. De meeuw bleek als kuiken door Lieuwe Dijksen te zijn geringd op 11 juli 1987. Een indrukwekkende leeftijd voor een meeuw. Geen record, de oudste zilvermeeuw die werd geringd, werd bijna 34 jaar.

Heel oud

Dat meeuwen oud konden worden was bekend, maar om het zo tastbaar bewezen te zien is toch heel bijzonder. Bovendien zat deze meeuw niet ver af van de tot nu toe bekende recordhouder onder de zilvermeeuwen. Dat was een zilvermeeuw die bijna 34 jaar oud werd. Bij de Texelse meeuw was ook aan de ring goed te zien dat hij heel oud was: hij was behoorlijk versleten!

Ringonderzoek

Dankzij ringonderzoek weten we heel veel van vogels; over hun trekgedrag, hun lichaamscondities op verschillende momenten van het jaar en hoe oud ze worden. Om een vogel te kunnen ringen, moet je hem in handen hebben. De ringer maakt dan meteen van de gelegenheid gebruik om allerlei maten op te nemen: lengtes van vleugels, poten en snavel en conditiematen als vetgehalte en gewicht.

Vogeltrekstation

De ringers geven alle maten, samen met het ringnummer, plaats en datum, door aan het Vogeltrekstation in Wageningen. Soms worden geringde vogels teruggevangen. Ook van hen worden alle gegevens opgenomen en doorgegeven. Mensen die een dode geringde vogel vinden, kunnen het ringnummer doorgeven aan het Vogeltrekstation. Net als vogelaars die ringnummers met een telescoop aflezen bij vogels in het veld.

Kennis

Het Vogeltrekstation combineert alle kennis over de verschillende vogelsoorten en komt zo steeds meer over ze te weten. Er wordt bovendien internationaal samengewerkt, zodat het ook bekend is als een geringde vogel wordt teruggemeld in een ander land. Al deze gegevens leveren een schat aan informatie en kennis op.

Teruggemeld

Vogels die bij Ecomare zijn opgevangen, worden altijd geringd voor ze worden vrijgelaten. Af en toe wordt zo'n vogel teruggemeld. Het Vogeltrekstation geeft deze meldingen dan aan ons door. Voor de dierverzorgers voelt het alsof ze ansichtkaart krijgen van een vroegere patiënt. Zo kregen we afgelopen juni te horen dat er in Engeland een jan-van-gent was gemeld die in 2010 bij ons in de opvang had gezeten. De ring van deze inmiddels volwassen vogel was afgelezen in een broedkolonie van jan-van-genten.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 2 uur geleden 4
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 4 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 23 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10