Ruben van Vliet samen aan het werk met Bea van der Meer.
Ruben van Vliet samen aan het werk met Bea van der Meer. Foto: Therapie Wolf

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Ergotherapeut brengt zelfstandigheid terug

Gezondheid Gezond & Fit

"Een ergotherapeut denkt en helpt mee bij oplossingen op het moment dat iemand bijvoorbeeld bij een aandoening of handicap bepaalde dagelijkse handelingen moeilijker kan uitvoeren. Dit kan onder meer met hulpmiddelen of oefeningen." Aan het woord Rienke van Rooijen. Samen met Ruben van Vliet vormt zij het team van de ergotherapie bij Therapie Wolf.

Volgens hen bestaat er nog altijd veel onduidelijkheid over het werk wat ze doen. "Vaak denkt men bij ons aan scootmobiels of aangepaste fietsen, maar ons werk is heel veel breder. We komen bij mensen of mantelzorgers thuis - van jong tot oud - om ervoor te zorgen dat mensen weer dingen kunnen, die ze door wat voor reden dan ook niet meer kunnen. "Maar we komen niet alleen bij iemand thuis. We zorgen er ook voor dat iemand zijn werk kan blijven uitvoeren", vertelt Ruben. De behandeling begint met een gesprek waarin de mogelijkheden, beperkingen, interesses en wensen op tafel komen. Daarna wordt een observatie gedaan van de dagelijkse activiteit om zo na te kunnen gaan wat de beperkingen en mogelijkheden zijn.

"Vanmorgen waren we bij iemand die werk doet bij Tafeltje dekje en moeite had bij het overscheppen van eten, door een bepaalde beweging die ze maakte. Samen hebben we gekeken hoe dit anders kon en daardoor kan ze dit nu wel blijven doen. Gisteren waren we bij iemand die slecht ter been is. Daar komt een toiletverhoger en er komen beugels aan de muur. Zoals je kunt horen, is ons werk zeer afwisselend", legt Rienke uit.

Mensen blijven steeds langer thuis wonen en dat behoeft soms aanpassingen. Ruben: "Dat willen ze zelf ook in de meeste gevallen overigens. Zelfstandig wonen in het huis dat ze gewend zijn. Maar er zijn ook veel mensen die lichamelijk zwaar werk hebben gedaan en na hun pensioen 'op' zijn. Om toch thuis te kunnen wonen, is er soms hulp nodig. Die hoeft helemaal niet altijd heel ingewikkeld te zijn. Je denkt mee aan oplossingen die kunnen zorgen voor een stuk comfort, ook wanneer mensen de laatste fase van hun leven ingaan, dat maakt het ook meteen heel dankbaar werk."

Op de website van Therapie Wolf staat het werk van de ergotherapeut overzichtelijk omschreven: "De ergotherapeut richt zich niet op de ziekte, maar vooral op de praktische gevolgen bij het uitvoeren van dagelijkse activiteiten." Men kan denken aan aankleden, wassen, het huishouden, maar ook zaken als eten en drinken en hobby's. "Het is een vak dat nog altijd erg in ontwikkeling is, ook door technologische ontwikkelingen die steeds gebruiksvriendelijker worden", stelt Rienke.

Om te laten zien wat ergotherapie inhoudt en wat er mogelijk is op het gebied voor langer zelfstandig thuis blijven wonen staan de therapeuten van Wolf ook op de woonbeurs die op 3 november wordt gehouden in de Evenementenhal Texel op De Krim. "We zijn daar uiteraard om uitleg te geven over bijvoorbeeld hulpmiddelen maar ook over vergoedingen vanuit de verzekering. Zo zit er in het basispakket tien uur ergotherapie per jaar", besluit Ruben.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 14 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 16 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30