Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

"Slaap zorgt voor herstel, is een supermedicijn"

Zakelijk Wonen

"Slapen is nog wel eens een ondergeschoven kindje. Vorige week hadden we iemand in de winkel die achtentwintig jaar op hetzelfde matras had gelegen. Dat is écht veel te lang. Je ligt bijna een derde van je leven in bed. Dan is het van belang dat je goed slaapt." Menno Bosma van Bosma Slapen en Meer vertelt het lachend, maar de ondertoon is serieus.

"Voor veel mensen is het geen populaire uitgave. Ik kan me het voorstellen. Je bed staat in je slaapkamer, niemand die het ziet. Maar er gebeurt veel in je slaap. Na een heftige dag verwerk je 's nachts je emoties. En lichamelijk herstel je van zware inspanningen. Slaap zorgt voor herstel, is een supermedicijn. Gun jezelf daarom een goed bed."

Expert op slaapgebied

Hij zal het niet van zichzelf zeggen – "ik hoef niet zo nodig op de voorgrond", laat hij zich halverwege het interview ontvallen –, maar de 27-jarige Menno is een expert op slaapgebied. Sinds vorig jaar is hij mede-eigenaar van Bosma Slapen en Meer, voortgekomen uit het bedrijf dat zijn opa Sjoerd Bosma begon en dat al meer dan dertig jaar in handen is van zijn vader Charles en moeder Karin. "Ik hielp vroeger al mee. Vooral met sjouwen en het installeren van bedden en kasten bij klanten thuis. Daarna heb ik een tijd in de horeca gewerkt. Maar toen mijn vader en moeder het steeds drukker kregen, ben ik in 2016 bij ze in de winkel gaan werken. Ik was in die tijd op zoek naar een huis. Mijn vader bood me een vast contract. Dan kon ik een hypotheek afsluiten."

De samenwerking beviel gelijk al uitstekend. "Het is heel interessant werk. En ik vind het leuk om iets te verkopen. Ieder mens heeft een ander bed nodig. Met de klant gaan we op zoek naar de beste keuze. Als je daar dan samen uitkomt, is dat heel mooi. Daar wilde ik graag mee doorgaan. Begin 2018 ben ik in de zaak gekomen."

Bak met springveren

Enthousiast en met kennis van zaken doet Menno zijn verhaal. "De beddenwereld is heel groot en verandert steeds. Van een waterbed, ledikanten, lattenbodems naar spiraalbedden. Nu zijn boxsprings erg populair." Vrij vertaald is een boxspring een bak met springveren. "Het zijn eigenlijk allemaal veren in een zakje, ongeveer vijfhonderd per boxspring. Die bewegen apart van elkaar en zorgen daardoor voor een mooie drukverdeling."

Daar bovenop ligt een matras, bestaand uit zeven verschillende 'zones'. "Het klinkt ingewikkeld, maar het komt erop neer dat een matras uit verschillende hardheden bestaat. Op de plek van de schouders en de heupen is het extra zacht. Daardoor zak je er op die plek wat verder in weg en ligt je ruggenwervel in één lijn. De juiste ondersteuning is belangrijk."

Levensduur

De levensduur van een matras is afhankelijk van de regelmaat waarop het wordt geventileerd. Maar ook in het gunstige geval is het verstandig om het tussen vijf  en tien jaar te vervangen. "Je zweet veel, gemiddeld 250 milliliter per nacht, een theekopje vol. Dat gaat allemaal in je matras zitten. Daardoor kunnen er beestjes of schimmel in komen. Bovendien slijt een matras. Dat gaat heel langzaam en juist daardoor heb je het niet zomaar in de gaten. Maar voor je nachtrust is dat niet goed. Bij twijfel over de conditie van je matras komen we graag langs voor advies."

Samen in één bed

Een bijzondere vondst is de zogeheten 'topper'. Deze wordt over de matrassen van de boxspring gelegd. "Daardoor maak je er één bed van, zonder spleet ertussen. Op die manier heb je allebei je eigen matras, met de zachtheid die je zelf het prettigst vindt, maar lig je toch samen in één bed. Mooi toch?"

Bosma Slapen en Meer

Waalderstraat 6

17971 EC Den Burg

Tel. (0222) 712464

www.bosmaslapen.nl

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 2 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 5 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 6 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5