Jeroen van Werve met houtsnippers waarmee het tuincentrum aan de Bernhardlaan wordt verwarmd.
Jeroen van Werve met houtsnippers waarmee het tuincentrum aan de Bernhardlaan wordt verwarmd. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Tuincentrum verwarmd met hout tuinonderhoud

Algemeen Wonen

Klanten zullen er binnen wellicht niet meteen bij stilstaan, maar Tuincentrum Van der Werve in Den Burg heeft een opmerkelijke manier om het gebouw aan de Bernhardlaan te verwarmen.

Het tuincentrum maakt voor de eigen warmtevoorziening gebruik van het hout dat de hoveniers van het tuincentrum snoeien tijdens hun werkzaamheden op het eiland. Het hout wordt versnipperd, gaat mee naar de opslag van het bedrijf en wordt verbrand in een houtsnipperkachel die het tuincentrum sinds de uitbreiding in 2017 heeft staan. "Er hoeft bijna niets extra's voor gezaagd te worden", vertelt Jeroen van der Werve bij de houtsnipperkachel. "Het is hout dat toch al weggehaald zou worden bij onderhoud. Vroeger zou dat versnipperd in de compost worden verwerkt of tussen de bomen worden gegooid. Nu krijgt het bij ons een nieuwe bestemming."

Het gesnoeide hout gaat niet één op één de kachel in; het wordt eerst gesnipperd en gezeefd, waarbij Van der Werve er goed op let dat het hout niet te nat of te droog is. "Als het te nat is, krijg je rookontwikkeling en als het te droog zou zijn, brandt het te snel. Daar moet je in de gaten houden, voordat het de kachel in gaat." Naast de kachel bevindt zich een opslag met 100 kuub snippers die via een vijzel naar de kachel worden getransporteerd. Dat gebeurt computergestuurd en automatisch. De computer bepaalt aan de hand van onder meer sensoren in de omgeving hoeveel warmte er wanneer nodig is.

"Het is een geheel", vertelt Van der Werve. "We hebben ook twaalf zonnepanelen op het dak van het tuincentrum liggen voor de elektriciteit en het systeem bepaalt of er ramen open moeten of dat er schermen omlaag moeten tegen de zon of juist om warmte vast te houden. We hebben veel planten staan, dus het klimaat binnen moet goed zijn." De warmte die de houtsnipperkachel opwekt, wordt met behulp van water in een gesloten circuit rondgepompt. Het hout is onder meer afkomstig van de diverse vakantieparken op het eiland waar Van der Werve de tuinen bijhoudt en het komt uit tuinen van Texelaars.

Volgens Van der Werve heeft de kachel tot nu toe op jaarbasis gemiddeld 160 kuub aan houtsnippers nodig gehad. Daarvan komt 80 procent van de eigen snoei van Van der Werve, 20 procent is ingekocht. Gas is niet meer nodig om het tuincentrum te verwarmen. In de oude situatie vóór de verbouwing in 2017 gebruikte het tuincentrum gemiddeld 10.000 kuub gas per jaar. "We zouden nu 14.000 tot 16.000 kuub gas per jaar nodig hebben, omdat het pand drie keer zo groot is geworden. Dat is echter niet meer nodig omdat we van het gas af zijn." As is het enige dat overblijft van de verbranding in de houtsnipperkachel. "Dat is ongeveer 1 procent van het geheel. Je krijgt gemiddeld een keer per week automatisch een bericht op je mobiele telefoon wanneer de asla onderin de kachel moet worden leeggehaald."

Er wordt inmiddels ook gewerkt aan de volgende vorm van benutting van de eigen omgeving voor energieopwekking. Van der Werve werkt aan de installatie van zonnepanelen op het dak van de schuren van het tuincentrum, zodat Texelaars die in hetzelfde postcodegebied wonen via de zogeheten postcoderegeling kunnen meedoen in de winning van energie. "Waarom zou je daarvoor weilanden gebruiken als er genoeg daken zijn die je kan benutten voor de opwekking van energie."

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 9 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 14 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1