Afbeelding
Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

College wil onderzoek doen naar belastingheffing dagtoerist

Toerisme

Onderzoek naar tariefdifferentiatie tussen de verschillende verblijfsvormen (hotel, camping, B&B's) en een toeristenbelastingheffing voor de daggast. Het zijn voorstellen die het college voorlegt aan de politiek en waar 2 oktober (commissievergadering) over gesproken gaat worden. Verder houdt het college vast aan het idee om het maximum van zeven heffingsdagen te schrappen.

Het college geeft in de persoon van Hennie Huisman aan verschillende opties onderzocht te hebben, zoals het forfaitair systeem: hierbij heeft de logiesverstrekker de keuze om de daadwerkelijk ontvangen toeristenbelasting af te dragen, dan wel een vast bedrag (= het forfait) te betalen. De ervaring leert (o.a. Ameland) dat de logiesverstrekker zal kiezen voor het meest gunstige, dat wil zeggen de laagste afdracht. De gemeente zal daardoor minder inkomsten ontvangen dan met het huidige systeem.

De tweede optie was afdracht op basis van de omzet: het grote nadeel van dit systeem is dat de omzetbepaling voor de feitelijke logiesomzet complex is. De andere bekeken optie is het huidige systeem, een vast bedrag per persoon per overnachting, in combinatie met een forfaitaire heffing voor verblijf op vaste –en seizoenplaatsen en bij langdurige arrangementen op kampeerbedrijven.

Het college is van mening dat de laatste optie de beste is. "Als de raad akkoord gaat, gaan we onderdelen als dagtoerisme en differentiatie verder uitwerken en kan vanaf 2021 hiermee gewerkt worden", stelt wethouder Hennie Huisman. De differentiatie wordt onderzocht op verzoek van TOP. Het onderzoek naar heffen op dagtoerisme is een initiatief van wethouder Huisman na geluiden uit de samenleving. Het maximum van zeven nachten gaat er met de nieuwe plannen af.

Wat vindt u van van een differentiatie van de toeristenbelasting? Stem hier.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 2 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 2 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 8 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1