Dorian en Kiran een jaar geleden op het WK in Denemarken.
Dorian en Kiran een jaar geleden op het WK in Denemarken. Foto: Foto Sailing Energy / World Sailing

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Dorian klaar voor WK

Sport

Dorian van Rijsselberghe verdedigt de komende dagen bij het WK windsurfen op het Gardameer in Italië zijn wereldtitel windsurfen in de RS:X-klasse. Het WK is tevens bepalend voor de Olympische Spelen in Tokio in 2020.

Dorian is er in ieder geval klaar voor. Tenminste, dat valt op te maken uit zijn laatste blog op zijn website lifeofdorian.com. Hij is ontspannen, voelt zich scherp, fit en "is zo gemotiveerd als het maar kan". Ook het thuisfront in Amerika kan hem naar eigen zeggen even niet uit zijn ritme halen. "Sas en de meiden proberen me met leuke foto's heimwee te bezorgen, wat niet lukt omdat deze professional nu even zijn dwarse eilanderkop naar het WK gedraaid heeft staan. Ik laat me door niets afleiden."

Er staat dan ook wat op het spel in Italië. Dorian vaart daar de tweede onderlinge tweestrijd met zijn trainingsmaat Kiran Badloe om te bepalen wie namens Nederland mee mag doen aan de Olympische Spelen die van vrijdag 24 juli tot zondag 9 augustus 2020 in Japan worden gehouden. Er is één ticket en beide windsurfers maken daar graag gebruik van.

De twee hebben afgesproken dat de resultaten op de wereldkampioenschappen windsurfen bepalend zijn voor wie er naar Tokio mag gaan. Bij het vorige WK in Denemarken pakte Dorian de punten door wereldkampioen te worden, maar Kiran werd toen tweede. De heren - allebei getraind door Aaron McIntosh - ontlopen elkaar dus niet zoveel.

De scherpte van nu staat in contrast met een paar weken geleden toen Dorian meedeed aan het Olympisch Test Event in het Japanse Enoshima en tiende werd. Dat was niet in lijn met zijn eerdere prestaties, maar hij had toen twee maanden lang niet op een plank gestaan als gevolg van een elleboogblessure.

Dorian zou aanvankelijk niet eens meedoen aan het pre-Olympisch toernooi omdat Kiran al ging, maar hij werd door de organisatie alsnog uitgenodigd, waarna hij alsnog naar Japan vloog. Met de elleboog gaat het inmiddels goed. "Die voel ik niet meer. Hij zwelt hooguit wat op na inspanningen, niks ergs."

Dorian is al een tijdje in Italië waar hij tijdens een paar dagen vrij broer Adriaan een week lang over de vloer had. "Die rusteloze fitheid-specialist had thuis te hard gewerkt, kon ook wel wat rust gebruiken, dus hebben we hier aan het Gardameer laten zien wat Texelse luiheid is. We deden niets, bro en ik."

In tegenstelling tot Japan, waar het erg warm was, is het volgens Dorian in Italië goed weer om te windsurfen. "Het moet alleen niet gaan regenen, want dan stroomt ijskoud water uit de bergen het Gardameer in. Dat merk je gelijk aan de watertemperatuur."

Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 1 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 17 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 22 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35