De Hanenplas.
De Hanenplas. Foto: Ton Zegers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Vuist politiek tegen nog meer natuur

Politiek

Texels Belang, VVD, GroenLinks, CDA en Texel 2010 maken vanavond in de gemeenteraad een vuist tegen de verdere omzetting van agrarische grond op Texel naar natuur.

De vijf partijen roepen het college op om bij de provincie 'nee' te zeggen tegen nog meer natuur op Texel. De vijf, waaronder de drie coalitiepartijen, hebben bij voorbaat een meerderheid van twaalf van de vijftien raadszetels.

De vijf partijen roepen het college op er ook alles aan te doen dat het gebied tussen de Jan Ayeweg en het Lageweggetje nabij Den Hoorn wordt omgezet van landbouwgrond naar natuurgebied. Die grond is al jaren agrarisch in gebruik.

De partijen wijzen erop dat in het coalitieakkoord van TB, VVD en GL is opgenomen dat er grenzen zijn aan de ontwikkeling van natuur op het eiland. 

"Voor Texel geldt dat na Waalenburg, Dorpzicht, Hanenplas en De Bol en recent de zandige buitendijkse versterking bij de PH-zanddijk (waarmee nog 250 hectare natuurgrond extra gerealiseerd is) de grenzen zijn bereikt. Wij hebben nu genoeg natuur en willen koste wat kost voorkomen dat er nog meer agrarische grond (inclusief: grond die op dit moment agrarisch wordt gebruikt) wordt opgeofferd."

Volgens de partijen kan de provincie zich beter inzetten voor het realiseren van meer natuur aan de vaste wal. "In gebieden althans waar natuur schaars(er) is."

Waalenburg, Dorpzicht, Hanenplas en De Bol werden allemaal gerealiseerd als natuurgebied in het kader van Natuurnetwerk Nederland, voorheen de Ecologische Hoofdstructuur (EHS).

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 7 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1