Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Boze boeren bijten van zich af

Landbouw / Visserij

Hoewel er nog geen besluit is genomen, zien de boeren rond Den Hoorn de bui al hangen. Het bericht dat de provincie de Natuur Netwerk Nederland-aanwijsgebieden (NNN) als optie ziet om natuur te realiseren, leidt bij de betreffende boeren tot onrust en woede. Langs de akkers, die al tientallen jaren in gebruik zijn voor landbouw, zijn diverse borden geplaatst. 

De boeren willen ongetwijfeld een signaal afgeven in aanloop naar dinsdag. Dan komt een gedeputeerde van de provincie uitleg geven over de situatie. In de krant van afgelopen vrijdag berichtten wij al over de zorgen van de boeren. De betreffende gebieden liggen in zogeheten NNN-aanwijsgebieden, maar worden al tientallen jaren agrarisch gebruikt. De boeren zijn boos. Zij wijzen naar uitspraken van oud-gedeputeerden die hadden beloofd dat het 'voorlopig wel klaar was met het omzetten van landbouw in natuur.' Lees onder de fotoserie het artikel uit de krant van vrijdag jongstleden. 

PROVINCIE DENKT OVER NATUUR BIJ DEN HOORN

De provincie overweegt honderd hectare van de Texelse aanwijsgebieden van het Natuurnetwerk Nederland (NNN) ook daadwerkelijk voor natuur te gaan gebruiken. Het gaat hierbij onder meer om grond tussen de Jan Ayeweg en het Lagewegje dat al tientallen jaren agrarisch wordt gebruikt, maar onderdeel is van het NNN-gebied. Dinsdag 17 september wordt vanaf 20:00 uur een informatieavond gehouden over dit onderwerp waarbij ook de gedeputeerde van de provincie Noord-Holland aanwezig zal zijn.

Hoe dit ingevuld moet worden en welke agrariërs ermee te maken krijgen, moet nog worden besloten. Sterker nog, de daadwerkelijke besluitvorming moet nog plaatsvinden. Maar Marian Merkelbach van de vereniging voor agrarisch natuur- en landschapsbeheer De Lieuw geeft aan dat de geluiden niet uit de lucht zijn gegrepen.

In het coalitieakkoord van GroenLinks, VVD, D66 en PvdA staat hierover het volgende: "afronding van het NNN in 2027 blijft ons doel. In deze collegeperiode willen wij 3.000 hectare nieuwe NNN realiseren. Dat kan alleen door integrale gebiedsprocessen, samen met onze partners, onder leiding van gebiedsregisseurs. Zij worden uitgerust met een goed gevulde instrumentenkoffer, waarin instrumenten zitten als verwerving, het vergroenen of afkopen van pachtcontracten, volledige schadeloosstelling en, als uiterst middel, onteigening." Als ook Texel aan bod komt, kan het zijn dat dit pas in 2027 het geval is.

Veel van de stukken grond aan de binnenduinrand langs de Rommelpot (zie kaart) bij Den Hoorn worden nu volledig of deels agrarisch gebruikt. De kans is aanwezig dat het gebied er na 2027 anders uitziet. "Er is overleg geweest over de mogelijkheden die geboden kunnen worden aan boeren die dit betreft en welke instrumenten gebruikt kunnen worden om de realisatie van het NNN te versnellen. Dit laatste is onderwerp van overleg waarover overeenstemming is bereikt tussen provincie, Staatsbosbeheer, Natuurmonumenten, Landschap Noord Holland, LTO noord, afdeling Noord Holland en de vier collectieven in Noord Holland", meldt Merkelbach.

LTO Texel is tegen dergelijke plannen. Arnold Langeveld geeft aan zich volledig in te zetten voor de Texelse boeren. 

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2