Elias Marseille.
Elias Marseille.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Blijvend raadslid Marseille toegelaten in prominente academy

Human Interest

Thierry Baudet, Alexander Klöpping (blogger, columnist, internetjournalist en onder meer bekend van het televisieprogramma De Wereld draait door), Marietje Schaake (Europarlementariër D66) en Mona Keijzer (staatssecretaris CDA). Binnenkort voegt Texels GroenLinks-raadslid Elias Marseille zich in dit rijtje. Hij is namelijk toegelaten in de exclusieve 'BKB Academie'.

Eerder deze week werd bekend dat Texels jongste raadslid (19) voorlopig op Texel blijft. In plaats van te studeren, neemt hij een tussenjaar. Maar dat weerhoudt hem er niet van zich verder bij te scholen. De fractievoorzitter van GroenLinks gaat dus de BKB-academie volgen. De Academie ontvangt jaarlijks 150 aanmeldingen voor 30 plaatsen. "Ze kiezen de kandidaten die het meest maatschappelijk geëngageerd zijn. Het is prachtig dat ik toegelaten word. Ook de eveneens jonge partijvoorzitter van Bij1 uit Amsterdam (de partij van Sylvana Simmons red.) zit bijvoorbeeld in de groep. Op Texel zijn niet heel veel mensen van mijn leeftijd met de politiek bezig. Ik vind het hartstikke interessant om meer leeftijdsgenoten te ontmoeten die hier wel actief in zijn."

Diverse kennissen wezen hem op het bestaan van de academie, hij besloot zich er in te verdiepen. "Je leert er de basisprincipes van campagnes. Neemt het belang van de politiek af en hoe ga je daarmee om? Groeperingen worden steeds belangrijker. Als voorbeeld, de groep die zich juist inzet voor het klimaat of de groep die niet gelooft in klimaatverandering."

Maar ook de journalisten op Texel kunnen hun borst natmaken. Uit een artikel van de NRC blijkt dat de cursisten ook leren 'hoe journalisten werken en denken' en 'hoe men met spreken emoties opwekt'.

"Ik heb er heel veel zin in. We komen ongeveer één keer per maand bij elkaar. We maken daarnaast een reis door Nederland, waarbij we de politieke wereld echt leren kennen en we gaan in februari naar New Hampshire in de Verenigde Staten. Heel gaaf. De verkiezingscampagnes zijn daar dan al van start gegaan en de Amerikaanse politiek vind ik heel interessant."

Wat hijzelf mee gaat nemen aan kennis naar de BKB-Academy vindt hij een nu een lastige vraag. "Maar ik weet wel goed hoe politiek werkt in een plattelandsgemeente. Neem nu mijn eigen partij. GroenLinks Texel is heel wat anders dan GroenLinks Amsterdam. Los van politieke voorkeuren, kunnen we een hoop van elkaar leren de komende twaalf maanden."

Als de opleiding erop zit, heeft Elias toegezegd zijn bevindingen nog eens te delen met deze krant.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2