Logo texelsecourant.nl

RPV Texel organiseert lezing

Lezing reumatoloog 11 oktober 2019
Reuma Patiënten Vereniging Texel heeft Dr Lonneke van Felius en reumaverpleegkundige Linda Tesselaar bereidt gevonden om naar Texel te komen op vrijdag 11 oktober 2019. Deze lezing vindt plaats in De Buurteton, Beatrixlaan 43 in Den Burg en begint dan om 14.30u. De zaal is vanaf 14.00u open.
Onderwerp van deze lezing is: Fibromyalgie en SLE.

Fibromyalgie betekent letterlijk "pijn in bindweefsel en spieren".
Fibromyalgie veroorzaakt pijn, stijfheid en vermoeidheid, die chronisch zijn.
Waardoor mensen met fibromyalgie precies klachten krijgen, is onbekend. In het lichaam is niets te vinden dat de aandoening kan verklaren. Fibromyalgie is daardoor erg moeilijk vast te stellen.

SLE, (Systemische Lupus Erythematosus).
Dit is een chronische auto-immuunziekte die verschillende organen van het lichaam kan aantasten, in het bijzonder de huid, gewrichten, spieren, bloedcellen, nieren en de hersenen. Bij een auto-immuun ziekte is het afweersysteem ontregeld.
Komt het veel voor? SLE is een zeldzame ziekte die kan beginnen op de kinderleeftijd maar ook op de volwassen leeftijd. 10-20 % van alle patiënten met SLE zijn kinderen. De ziekte komt voor bij ongeveer 1:10.000 kinderen. Dat betekent dat er in Nederland ongeveer 150-200 kinderen met SLE zijn. De ziekte komt 4-5 keer zo vaak bij meisjes voor. SLE bij kinderen begint vaak rond het 11e -13e jaar. Voor het 5e jaar komt SLE bijna niet voor. SLE komt op de hele wereld voor.

De reumatoloog zal iets vertellen over het ontstaan van beide aandoeningen en behandelmogelijkheden, de reumaverpleegkundige zal vanuit haar vakgebied iets vertellen over de mogelijkheden die er zijn voor de patiënt.
Het bestuur van Reuma Patiënten Vereniging Texel nodigt leden en niet-leden alsmede zorgverleners van harte uit om deze middag bij te wonen.
Voor de leden is het gratis en aan niet-leden vragen wij een bijdrage van € 4,00.
Koffie/thee is inbegrepen.

Reumavereniging Texel
De Reumapatiëntenvereniging is er voor alle mensen met reuma op Texel
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Evenementen op Texel zouden beter op elkaar afgestemd moeten worden:Reageren!