Bijzondere hindernissen tijdens de  Samengestelde Wedstrijd langs de Hoornderweg
Bijzondere hindernissen tijdens de Samengestelde Wedstrijd langs de Hoornderweg Foto: Archief Texelse Courant/Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Dressuur, spring, cross

Sport

Op het land van Piet Kooiman, Maarten Hoogenbosch en Jan Hin wordt morgen (zaterdag) en zondag de dertiende editie van de Samengestelde Wedstrijd (SGW) gehouden. Bijna tweehonderd ruiters en amazones rijden dressuur, een springparcours en een crosstraject.

Bouwploeg PSV Texel is al een poosje in de avonduren bezig om de hindernissen te bouwen en te plaatsen volgens een route die door de parcoursbouwers Chris Meijer en Ronald Beukers ontworpen is. Dit jaar is er een aantal nieuwe hindernissen in aanbouw die vaste bezoekers zal verrassen. De "aankleedploeg" zorgt dat de hindernissen er extra mooi verzorgd uitzien. Sponsorhindernissen hebben bijpassende aankleding.

Deelnemers kunnen kiezen uit de oefencross t/m de klasse Z, de hoogste landelijke klasse. Waar de laagste klassen 17 hindernissen moeten overwinnen in het plm. 1700 m lange crosstraject is dit aantal voor de hoogste klassen 25 in een traject van ongeveer 2700 m. De hindernissen worden opgebouwd uit zoveel mogelijk natuurlijke materialen en ook wordt gebruik gemaakt van in het terrein aanwezige mogelijkheden, zoals de tuunwallen. Ook de gereden tijd is belangrijk. Te langzaam rijden levert strafpunten op, maar ook te snel rijden kost punten.

Vóór deelnemers aan de cross mogen beginnen, wordt eerst dressuur gereden en moet een springparcours afgelegd worden. De resultaten hiervan moeten voldoende zijn om door te mogen de cross in. Voor het klassement worden de behaalde scores en strafpunten verwerkt in een klassement. Bij de klasse B wordt er door twee juryleden in de crossroute punten gegeven voor de wijze van rijden van de route en het springen van de hindernissen. Deze punten tellen ook mee in het klassement. Het eindklassement is het resultaat van alle onderdelen. Voor de uitslagverwerking wordt gebruik gemaakt van www.sgwlive.nl, een programma dat door leden van de PSV Texel ontworpen en gebouwd is, en inmiddels bij een groot aantal wedstrijden in het land gebruikt wordt. Via deze website kunnen deelnemers direct de behaalde scores zien en ook de fans en nieuwsgierigen thuis kunnen op deze manier de wedstrijd volgen.

De wedstrijd begint beide dagen om 9:00 uur met de dressuur. Rond het middaguur start het spectaculairste onderdeel, de cross. Publiek is van harte welkom. De crossroute mag gelopen worden, maar wel uitkijken voor voorbij crossende deelnemers en op tijd aan de kant. Honden mogen niet mee het terrein in, het advies is zoveel mogelijk op de fiets te komen. De Hoornderweg is tussen 11:00 en 17:00 u afgesloten voor gemotoriseerd verkeer.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 7 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 9 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 10 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 13 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00