Logo texelsecourant.nl
Bijzondere witte haai bij Ecomare
Bijzondere witte haai bij Ecomare (Foto: Ecomare, Salko de Wolf)

Bijzondere witte haai bij Ecomare

In het Zeeaquarium van Ecomare is een bijna geheel witte hondshaai opgevangen. De vissers op de TX36 hadden nog nooit zoiets gezien en ook de aquarist bij Ecomare was het nog niet eerder tegengekomen. Het lijkt of deze haai lijdt aan albinisme of leucisme. Dit zijn allebei afwijkingen die zorgen voor een lichte kleur. Deze afwijkingen komen vaker voor bij grondhaaien, maar is zeker in het wild een zeldzaam verschijnsel.

Albinisme of leucisme

Albinisme ontstaat door een genetische verandering waardoor er geen pigment aangemaakt kan worden. Deze dieren zijn helemaal wit en hebben rode ogen. Leucisme is een storing in de verplaatsing van het pigment, waardoor het niet op de goede plek terecht komt. Dieren met leucisme hebben soms alleen maar een paar witte vlekken en meestal ook een normale oogkleur.

Geen rode ogen

Hondshaaien zijn lichtbruin met opvallende kleine donkerbruine vlekken. De bleke haai bij Ecomare heeft die lichtbruine kleur en vlekken niet, maar is geelwit van kleur. Verder heeft ze heel lichte, iets roze ogen, terwijl de oogkleur bij hondshaaien normaal donkerbruin is. Omdat ze geen opvallend rode ogen heeft maar ook geen normale oogkleur, is niet helemaal duidelijk of ze albinisme of leucisme heeft.

Slechte camouflage

Volwassen dieren met albinisme en leucisme worden in het wild weinig gevonden. De kleurafwijking zorgt vaak voor problemen met de ogen, waardoor de dieren slecht zien. Daarnaast missen ze het kleurenpatroon dat zorgt voor camouflage. Dieren met een kleurafwijking vallen op en worden daardoor eerder door andere dieren gevangen en opgegeten.

Hondshaaien

Hondshaaien zijn kleine, voor mensen ongevaarlijke haaien. Volwassen exemplaren zijn ongeveer 1 meter lang. Ze komen voor in de Noord-oost Atlantische oceaan en dus ook de Noordzee. Ze leven in de buurt van zand- of modderbodems, het liefst op plekken waar ook wier groeit. Daar vangen ze kreeftjes, vissen, schelpdieren en wormen.

Zeeaquarium

De lichtgekleurde hondshaai zwemt bij Ecomare tussen de andere hondshaaien in het Haai-aquarium. Het is niet moeilijk haar te herkennen.

Ecomare De Koog
Ecomare is het centrum voor wadden en Noordzee en een zeehonden- en zeevogelopvang op Texel.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

De snelheid op de verbindingswegen van en naar alle Texelse dorpen op 80 km/uur houden of naar 60 km/uur?Reageren!