Logo texelsecourant.nl
Het nieuwe uitkijkpunt bij het PH-gebied.
Het nieuwe uitkijkpunt bij het PH-gebied.

Uitkijkpunt bij PH-gebied krijgt vorm

Het nieuwe uitkijkpunt over het nieuwe gebied bij de PH-zanddijk op Texel begint vorm te krijgen.

Het nieuwe uitkijkpunt ('paviljoen voor de vogelaars') is bedoeld om bezoekers naar het nieuwe gebied en de vogels te kunnen laten kijken.

Over het midden loopt een wand waar bezoekers achter kunnen staan, zodat ze niet zichtbaar zijn voor de vogels in het gebied.

Het 'paviljoen voor de vogelaars' is een ontwerp van kunstenaar John Körmeling uit Eindhoven. Hij heeft het uitkijkpunt zo ontworpen dat het los van het duin lijkt te 'zweven'. Het bouwwerk heeft volgens Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier tevens een 'lineaire vorm' die meegaat met de continuïteit van de duinenrij.

Het uitkijkpunt is de afgelopen weken opgebouwd. Het is nog niet geopend voor publiek, dat komt zodra het klaar is. Bedoeling is dat het uitkijkpunt na opening het hele jaar rond geopend blijft.

Het nieuwe uitkijkpunt is onderdeel van de zandige versterking van de PH-dijk. Tijdens een presentatie van de plannen in oktober 2017 in dorpshuis 's Skiltje in Oudeschild werd voor de eerste keer publiekelijk een ontwerp van het uitkijkpunt getoond.

Körmeling is onder andere bekend als ontwerper van het Nederlandse paviljoen dat in 2010 op de Wereldtentoonstelling in Shanghai stond. Hij is ook bekend als de ontwerper van het Draaiend Huis dat sinds 2008 op een rotonde in Tilburg staat.

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!