Logo texelsecourant.nl
Fred Schonenberg (vooraan, liggend) vlak na het verkrijgen van zijn zevende Dan, te midden van de examenkandidaten en zwartbanders.
Fred Schonenberg (vooraan, liggend) vlak na het verkrijgen van zijn zevende Dan, te midden van de examenkandidaten en zwartbanders. (Foto: Sophie Brasseur)

Ontroerde en blije Shima karatedocent Fred Schonenberg ontvangt 7e Dan

Shima Karate docent Fred Schonenberg werd compleet verrast toen hem zijn 7de Dan werd overhandigd.  Dit overkwam hem tijdens zijn inleiding bij het karate-examen bij zijn eigen Budovereniging Samurai in Julianadorp. Hij werd voor deze ceremonie onderbroken Pim Viguurs, zelf houder van de 9e dan en destijds zelf de leraar van Schonenberg.

Na het verkrijgen van de zwarte band kan een karateka op verdiensten gradueren en een zogenaamde "dan" krijgen. De hoogst haalbare is de 10de dan. "Ik ben al over de helft!" aldus Schonenberg.

Fred Schonenberg geeft al jaren les bij Budovereniging Shima op Texel. Hij had niets in de gaten. Zelfs niet toen er ongeveer twintig zwartbanders, allen door Schonenberg opgeleid, de sporthal in Julianadorp binnenkwamen. Onder de zwartbanders ook een zestal van Texel: Ivo en Lieke Zoetelief, Marit Stark, Hanneke Roeper, Marjan Heerschap en Josephine Hercules. Om hun leraar te feliciteren waren er ook andere leden van Shima mee naar de sporthal gekomen. Na de korte ceremonie mochten de kandidaten aan de slag voor hun examen.

"In plaats van Sensei wordt Fred nu aangesproken als "Shihan": Sensei van Senseis (leraar van leraren)" aldus Bob de Gast die de ceremonie in het geheim had voorbereid. 

Budovereniging Shima
Budovereniging Shima is al meer dan dertig jaar een begrip op Texel. Meer op www.shimatexel.nl
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Visroken, een oude traditie die onder meer tijdens de Strender Visrookwedstrijd in ere wordt gehouden, verdient de status van cultuurhistorisch erfgoed.Reageren!