Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Kaap Skil Museum

Een duik in het maritieme verleden van Texel

Lood uit Museum Kaap Skil naar expeditieschip Willem Barentsz

Algemeen

Op donderdag 4 juli heeft Museum Kaap Skil een broodje lood overgedragen aan de Stichting Willem Barentsz. Dat gebeurde op Texel in de haven van Oudeschild waar het lood met een plechtige ceremonie in een sloep werd geladen. Het broodje, met een gewicht van 100 kilo, is een voorbode voor de in totaal 6.000 kilo lood die het museum voor 10 jaar aan de stichting uitleent. Het is bestemd voor de 'Witte Swaen', de reconstructie van het expeditieschip van Willem Barentsz. De komende dagen roeit en zeilt de bemanning van de sloep het broodje naar Harlingen.

Het lood dat door Museum Kaap Skil wordt uitgeleend, is afkomstig uit het Loodwrak. Dit wrak werd in de vroege jaren 80 in de Waddenzee ontdekt door Texelse duikers. Alle opgedoken loodbroodjes dragen een stempel met het jaartal 1746. Het wrak is inmiddels geheel vergaan en van de herkomst van het schip is nagenoeg niets bekend. Het is waarschijnlijk in de tweede helft van de achttiende-eeuw gezonken. Museummanager Corina Hordijk is trots op de samenwerking: "Heel bijzonder dat dit achttiende-eeuwse lood nu een tweede leven krijgt".

Willem Barentsz was een Nederlandse zeevaarder, cartograaf, ontdekkingsreiziger en poolonderzoeker. De Barentszzee, de zee tussen Spitsbergen en Nova Zembla, is naar hem vernoemd en hij wordt gezien als een van de bekendste zeevaarders uit de zestiende eeuw. Het expeditieschip van Willem Barentsz, de 'Witte Swaen', is door vrijwilligers gereconstrueerd. Hare Koninklijke Hoogheid Prinses Margriet heeft dit schip in oktober 2018 gedoopt.

Het gewicht van de loodbroodjes zorgt dat een schip dieper in het water komt te liggen. Dit is belangrijk voor de stabiliteit. In de 'Witte Swaen' is inmiddels al 15.000 kilo lood geladen. De resterende 6000 kilo die nodig is om het schip de juiste stabiliteit te geven, wordt de komende tijd toegevoegd. Op 7 juli rond 15:00 wordt de sloep met het eerste overgedragen loodbroodje in Harlingen verwacht en krijgt het een plek in de 'Witte Swaen'. De resterende 58 broodjes die vanaf Museum Kaap Skil naar Harlingen gaan, worden gemotoriseerd vervoerd
 

Afbeelding
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 20 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 22 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00