Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

"Huisvesting mag niet de grootste bedreiging voor OSG De Hogeberg worden"

Onderwijs

"Zonder een voorrangsregeling voor leerkrachten, liever geen nieuwe Huisvestingsverordening."

Carst Komdeur bepleit namens de Ouder Initiatiefgroep voor een uitzonderingsregel voor leerkrachten. "Huisvesting mag niet de grootste bedreiging voor OSG De Hogeberg worden."

Het vinden van goede leerkrachten en de schaarste aan betaalbare woningen maakt het er niet makkelijker op. Komdeur: "Ongeveer tien leerkrachten hebben de school afgelopen schooljaar weer verlaten omdat ze geen geschikte woning konden vinden. Voor deze leerkrachten is het pendelen tussen woon- en werkplaats te onpraktisch geworden, de B&B kamer te benauwend of het leven zonder gezin te zwaar."

De discussie maandagavond in de raadscommissie maakte duidelijk dat de oplossing complex is. Moet je de ene sector wel voorrang geven boven de andere? Komdeur: "De OSG is van groot maatschappelijk belang voor heel Texel. Het verdwijnen van het voortgezet onderwijs van het eiland zal een groot gat slaan in de leefbaarheid en de aantrekkingskracht van Texel. Ons inziens is er absoluut een verschil tussen een receptioniste, schoonmaker of winkelmedewerker en een leerkracht."

Dat verschil is er zeker, zoals de hoogte van het salarissen. Docenten verdienen doorgaans meer dan de drie genoemde voorbeelden en komen daardoor niet in aanmerking voor een sociale huurwoning. "Maar ze kunnen wel een woning beneden de 4,5 ton kopen", gaf wethouder Hennie Huisman van Huisvesting aan dat docenten binnen de Huisvestingsverordening al onder de uitzonderingsregel vallen. Of dat soelaas biedt is de vraag, veel leerkrachten die net een contract hebben, zullen niet direct een huis kunnen of willen kopen. Het chronische personeelstekort bij de OSG wordt nu voor een groot deel veroorzaakt door schaarste aan woningen net boven de sociale huurgrens. 

Komdeurs pleidooi voor een voorrangsregeling wordt ondersteund door Texels Ondernemersplatform TOP. Die pleit voor onderwijspersoneel onder meer voor een soortgelijke constructie als bij de campuswoningen voor de koksopleiding. Dat sluit aan bij het idee van de PvdA voor de bouw van woningen waarin docenten, in afwachting van een definitieve woning, tijdelijk kunnen worden gehuisvest. 

Huisman onderkent het probleem in het onderwijs. "Maar er zijn ook andere groepen die belangrijk zijn." Het college heeft opdracht heeft gegeven voor een breed onderzoek om de woningnood aan te pakken, breder dan alleen het onderwijs. Ook voor zorg, het NIOZ, horeca en andere categorieën.

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 9 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 11 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 12 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5