Joost Wander vermaakt het publiek op de oesterboot.
Joost Wander vermaakt het publiek op de oesterboot. Liselotte Schoo Fotografie

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Amusetour als vanouds

Cultuur

Terwijl Joos Wander 'No woman, no cry' ten gehore brengt, geniet het gezelschap van scheermestartaar met een crème van groene kruiden en een glas Fiano. De zomerse temperaturen en het havendecor maken het plaatje van de Amusetour, die afgelopen vrijdag werd gehouden, compleet.

De vaste Amusetourbezoekers herkennen elkaar inmiddels als zodanig. Voor een grote groep is het culinaire evenement een jaarlijks uitje. Het is ieder jaar weer spannend hoe de deelnemende restaurants zich presenteren. Proeven blijft een kwestie van smaak, maar meestal is het algemene oordeel wel eensgezind. Dit jaar waren de reacties lovend. Waren de meningen in ons gezelschap over het gerechtje van Havenzicht vorig jaar nog verdeeld, dit jaar was men enthousiast. De 'mini pokebowl surf en turf' was een ware smaaksensatie.

We waren de avond niet lang ervoor begonnen bij Brasserie TX. Waar de meeste mensen zich binnen bij de muziek van Roxy Jasper hadden geschaard, kozen wij voor een plekje op het balkon. Wel in de schaduw, maar ook in de luwte en zodoende was prima toeven. Het genot werd alleen maar vergroot op het moment dat het gerecht met a la minute gerookte makreel op tafel werd gezet. Niet alleen voor het oog een genot, de smaken waren zorgvuldig op elkaar afgestemd.

We hadden de route aan tafel zorgvuldig uitgestippeld en besloten als tweede stop aan boord te stappen van de TX44 waar Texel Catering voor de gelegenheid haar intrek had genomen. Het was warm aan boord en met de eerste wijntjes achter de kiezen waren we blij dat we deze deinende locatie niet aan het einde van ons programma hadden geplaatst. De gegrilde lamsrack met schorseneren smaakte desalniettemin voortreffelijk.

Toch gaat de Amusetour niet alleen om het eten en de wijnen. Het gaat om beleving en gezelligheid en op dat punt zat het ook dit jaar weer goed. Als er al een minpuntje op te noemen is, was het de zweem van kippenmest die over de haven hing. Geen fout van de organisatie, maar toch een klein minnetje op een prachtig geslaagd evenement. Het overschaduwde de avond absoluut niet.

De oesterboot bracht ook dit jaar de gasten van restaurant 't Pakhuus naar restaurant De Compagnie. Peter Bongaards van 'De oude vismarkt' en 'Oesterman' Martin Zeeman zorgden voor de gasten. Toen ons gezelschap aankwam bij de plek stond er een behoorlijke rij. Nadat we eerst in alle rust genoten van de kookkunsten van Boy Schuiling en zijn team, op basis van kingfish, werd de rest van de tijd gedood met een extra fles wijn. Na de overtocht werd in De Compagnie alweer de op één na laatste halte bezocht. De verschillende glazen wijn begonnen hun tol te eisen. Maar zelfs beneveld was de pure smaak van de kabeljauw niet te missen. Voor de 'afterparty' in De Compagnie begon, nog snel even naar buiten. Precies nog op tijd om het toetje te halen bij de wagen van De Zelfpluktuin. Na veel wijntjes en culinaire hoogstandjes, wil je toch de combinatie van aardbeien, room en chocolade niet missen.

De Amusetour beleefde een zeer geslaagde editie en is in mijn ogen een aanrader voor iedereen. Het is de entreeprijs meer dan waard.

Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 18 uur geleden
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 23 uur geleden
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5
Afbeelding
Texelse Courant stopt samenwerking Spotta Algemeen 21 apr, 10:30 6
Storm op komst.
De Lezersfoto - Slecht weer op komst Algemeen 21 apr, 08:00
Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 20 apr, 12:30 7
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 20 apr, 10:30