Valerie Jongeneel en Jeanine de Hoo-Schikker in de kruidentuin van Landgoed De Bonte Belevenis.
Valerie Jongeneel en Jeanine de Hoo-Schikker in de kruidentuin van Landgoed De Bonte Belevenis. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Rustgevend nieuw festival met een bite

Algemeen

Yogaworkshops, ademhalingssessies en meditatie, maar ook mindfull-boksen, paaldansen en een vuurloop. Er is veel te doen, maar niets moet. Het nieuwe TipiToe Festival. "Get inspired, maar met beide benen op de grond", stelt Jeanine de Hoo-Schikker die het festival - dat op 31 augustus en 1 september wordt gehouden bij Landgoed De Bonte Belevenis bij Den Hoorn - organiseert met Valerie Jongeneel.

"Ik keek zelf ook anders aan tegen zaken als bijvoorbeeld yoga, mindfulness en meditatie. Maar het zijn zaken waar je heel veel aan kunt hebben, mits je het een kans geeft. We hopen dat men dat laatste dat ook echt doet, want het is echt veelzijdig. Er is echt voor ieder wat wils en zonder zweverig gedoe", stelt Valerie. Volgens de dames is het net hoe de insteek is van bepaalde activiteiten. Bij yoga denken veel mensen nog altijd aan zweverige zaken, waarbij men wordt meegenomen in mythische, onrealistische denkbeelden, terwijl het in de essentie gaat om het tot rust komen van lichaam en geest. "Dat zijn zaken die onlosmakelijk met elkaar verbonden zijn. Wanneer je lichaam gezond is, is het makkelijker om rust te krijgen in je hoofd en andersom: het holistisch systeem. We krijgen steeds meer te maken met stress; op het werk, thuis, sociale druk. Het lichaam raakt steeds vaker uit balans", legt Jeanine uit.

Vooral genieten

Het belangrijkste doel is dat de bezoekers van het festival genieten. Wil men veel workshops en lezingen volgen dan kan dit, maar heeft men meer zin om lekker te genieten en chillen in één van de vele gezellige hoekjes en de goede muziek, dan is dit ook geen enkel probleem. "Het wordt een dagfestival met een avondprogramma op de zaterdagavond met het thema 'Down to earth'. Dat houdt in de praktijk in dat het beide dagen rond 10:00 uur zal beginnen. Op zaterdag is het dan tussen 22:00 uur en 23:00 uur af, op zondag om 21:00 uur. Het TipiToe Festival moet voor jong en oud worden en voor mannen en vrouwen. Iedereen is welkom. Het festival wordt geïnspireerd door haar eigen activiteiten. Daarnaast komen er een aantal foodtrucks, maar zij serveren geen vlees", vertelt Valerie.

Topgasten

Hoewel Valerie en Jeanine nog niet het volledige programma willen verklappen, willen ze wel een tipje van de sluier oplichten. "In de kruidentuin van De Bonte Belevenis zou ik zelf misschien wel heel het weekend het liefst liggen, daar komt de 'spa-heal-garden'. Je kunt daar massages krijgen, pedicure, voetreflextherapie en ga zo maar verder. Voor de wat stoerdere bezoeker hebben we het lopen over vuur of glas. We zijn erg trots dat we 'Mr. Breath' Rob Koning hebben kunnen strikken. Normaal kosten zijn sessies rond de €145,-, bij ons straks maximaal twee tientjes", vertelt Valerie enthousiast. "Niets is zo krachtig als bewust ademhalen en iedereen kan het op elk gewenst moment, zowel om te ontspannen als voor het verhogen van je energieniveau", stelt Rob op zijn eigen website.

Het TipiToe Festival geeft middels workshops en lezingen handvatten voor het toepassen van oefeningen die hoofd en lichaam tot rust brengen en energie geven en heeft daarna een aantal spectaculaire gasten op het programma staan. De komende periode zal er meer over het festival bekend worden via de Facebookpagina TipiToe Festival.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 19 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 21 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30