Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Richting toeristenbelasting nog niet duidelijk

Politiek

Het is vooralsnog niet te zeggen welke kant het uitgaat met de toeristenbelasting en het parkeervignet op Texel in 2020.

De voorgestelde verhoging van het Texelvignet en de toeristenbelasting werd donderdagavond besproken door de politieke partijen in de commissievergadering.

Texels ondernemersplatform TOP gaf tijdens de vergadering aan geen voorstander te zijn van de huidige vorm. De ondernemers hebben meer een voorkeur voor een forfaitaire heffing waarbij de gemeente vooraf op basis van de veronderstelde bezetting van de slaapplaatsen een heffing aan een ondernemer oplegt.

TOP zag ook meer in een camerasysteem bij de boot om auto's die het eiland oprijden te belasten voor het gebruik van de wegen in plaats van het huidige parkeervignet.

Bij de bespreking gaf de PvdA aan niet tegen een verhoging van de OZB in 2020 te zijn, zodat de voorgestelde verhogingen van de toeristenbelasting en het parkeervignet minder kunnen worden dan nu voorgesteld.

Volgens de partij zou het geen kwaad kunnen als de OZB op Texel, één van de laagste in Nederland, naar de helft van het gemiddelde in Nederland gaat. De partij rekende voor dat voor een huis met een waarde van €275.000,- dan €40,- exra aan OZB betaald zou moeten worden. Dat zou de gemeente €1,1 miljoen extra per jaar kunnen opleveren.

Eind van het liedje was dat er nog niet echt een richting naar voren kwam. Wethouder Hennie Huisman kaartte aan dat een forfaitair systeem nadelig uitpakt voor de gemeente, omdat het systeem meer controles met zich meebrengt en omdat de ondernemer altijd keus heeft tussen een forfaitaire heffing of een heffing op basis van het daadwerkelijk aantal overnachtingen waarover toeristenbelasting moet worden betaald.

Het voorgestelde idee van een camerasysteem bij de boot komt volgens de wethouder neer op tolheffen en dan komt het probleem om de hoek dat gemeenten geen tol mogen heffen.

De stand van zaken is nu dat de raad op woensdag 26 juni in feite een keuze moet maken over de hoogte van de tarieven in 2020, al kan dat ook bij de besluitvorming over de gemeentelijke begroting voor 2020 in november.

Op verzoek van de toeristische sector wordt de toeristenbelasting vooruitlopend op de begroting meestal al in mei of juni vastgesteld, zodat er bijtijds met de nieuwe tarieven rekening kan worden gehouden in drukwerk.

TOP liet weten dat er wel iets van ruimte was, zodat de nieuwe tarieven nog niet per sé al op 26 juni moeten worden vastgesteld.

Wethouder Hennie Huisman waarschuwde ervoor te waken dat de discussies over de hoogte van de tarieven en de systematiek van het innen niet door elkaar gaan lopen. Het college komt in september met een rapport van onderzoek dat naar de mogelijkheden van forfaitair innen is gedaan.

Nog even de getallen. Volgens het huidig collegevoorstel is het de bedoeling dat de toeristenbelasting in 2020 stijgt van €1,85 per persoon per nacht met een maximum van zeven aangesloten nachten naar €2,25 waarbij het maximum wordt losgelaten. Bedoeling is dat het Texelvignet stijgt van €30,- naar €35,- voor een jaarkaart.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 8 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3