Ik kan genieten van dit soort uitzichten.
Ik kan genieten van dit soort uitzichten. Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Koppiestiêd op Texel

Voorziet de website wekelijks van een blog over wat er speelt op Texel.

Niet vergeten hoe mooi het is

Column

De laatste weken heb ik privé en voor werk weer eens flink over het eiland getourd, te voet en met de auto. Tot mijn verrassing kwam ik weer allemaal plekjes, paadjes en gebieden tegen waar ik niet eerder was geweest. Weet je wat het mooie is? De toenemende drukte waar we het steeds over hebben was totaal niet merkbaar. Van De Hors tot de vuurtoren en van De Muy tot de Oostkaap, er was zat rust te vinden.

U merkt het al, vandaag eens geen gezeur, lastige discussies of conflicten. De laatste weken zijn er zoveel conflicten over kleine dingen, dat je bijna vergeet hoe enorm mooi Texel is. Vorige week was ik mee met een wandeling van de boswachtster tijdens de dag van het Nationaal Park. En nu zeuren we met z'n allen wel veel op die organisaties, maar het is ook goed dat er op de gebieden gepast wordt. Met de boswachtster liep ik met een groepje mee. Zij waren al begonnen bij De Hors, ik stapte in bij het Turfveld. Vanaf het Turfveld namen we het brede pad tussen het bos en de duinen in. Ik kan het aanraden. Wat loop je daar toch ongelofelijk mooi.

Het mooie is dat ook de gebieden die je wel kent iedere keer weer anders zijn en de mogelijkheden eindeloos. Zo ontdekte ik enkele maanden geleden het pad lang de Nederlanden en De Muy. Niet het verharde pad, maar het brede maaipad onder de duinen langs. In de beschutting en toch in de zon. Ondanks dat er wel meer toeristen lopen, heb je geenszins het gevoel van drukte en het geluid van stilte voert nog steeds de boventoon.

Wat mijn punt is, is het feit dat we soms ook gewoon moeten blijven genieten van al dat moois, zonder ons druk te maken over pietluttigheden. Het genot kan makkelijk vergroot worden als je even goed naar de bordjes en de paaltjes kijkt. Zo verklein je het risico om ineens overlopen te worden door een paard omdat je op een ruiterpad loopt of overreden te worden door een mountainbiker omdat je op de MTB-route loopt. En als we allemaal onze zooi opruimen, genieten de mensen die achter jullie aanlopen ook lekker van het bos, de duinen en het strand. 

Laten we het lange weekend dat ons rest eens gebruiken om volop te genieten van al dat moois en zonder te zeuren. Maak een boottocht, geniet van de natuur en schud de portemonnee leeg op een terras (dan zijn de horeca-eigenaren ook blij tenslotte). Wees daarbij een beetje geduldig, want op de terrassen gaat het druk zijn. Denk er aan dat u lekker vrij bent en de bediening in dat mooie weer staat te werken. Dus wees een beetje lief voor ze. Ga op ontdekkingstocht naar dat stukje Texel dat u nog niet kent. Want hoe lang u hier ook woont of al op vakantie komt, er is altijd wat nieuws te vinden.

Zoekt en gij zult vinden. 

Job Schepers

De blogs worden geschreven op persoonlijke titel en vallen buiten de verantwoordelijkheid van de redactie. Het zijn geen journalistieke producties, maar stukken gevormd vanuit mijn mening. Ik ga graag de dialoog aan. Dat kan via Facebook onder het bericht, maar ook via de mail. Ik probeer altijd overal op te antwoorden.   

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 34 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15