Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen.
Natuurcoach Erika Waaijer in de duinen. Foto: Eva Groot

Dit artikel is geschreven door
Eva Groot

Redacteur Texelse Courant

Wandelcoach Erika: De natuur als spiegel

Advertorials Gezond & Fit

Kom je niet verder in je werk of privé, loop je steeds tegen hetzelfde aan of heb je een levensvraag? Erika Waaijer is natuurcoach. Alles wat groeit, bloeit en leeft, gebruikt ze als spiegel of metafoor in haar sessies. Behalve rust, geeft de natuur namelijk ook inzichten.

Het is een zonnige, rustige ochtend in februari. Ik heb met Erika afgesproken bij het Turfveld. We lopen stevig door, in de richting van Paadje 14. Ik vraag Erika hoe ze zo’n natuurcoachings-sessie aanvliegt: “Stel dat dit een sessie zou zijn?” Erika maant me direct tot stilstaan. “Hoe sta je erbij?”, vraagt ze. “Doe je ogen dicht, besef even waar je bent. Zet de natuur in om uit de waan van de dag en tot rust te komen. Wat hoor je, wat ruik je, en wat raakt dat bij jou?” 

Het korte moment van bewustwording werpt z’n vruchten af: we vervolgen onze wandeling langzamer en met meer aandacht voor alles om ons heen. En dan? “De meeste cliënten komen bij mij met een probleem, waaruit een vraag ontstaat. Een simpel voorbeeld: ‘Ik krijg het maar niet voor elkaar om mijn huis op te ruimen’. Dan kan de vraag zijn: ‘Hoe raak ik minder snel afgeleid zodat ik orde kan scheppen?’ Ik doe vervolgens oefeningen, vraag door, en gebruik de natuur hierbij als spiegel. Wat zegt het over jezelf als jij iets vindt over de natuur om je heen? De natuur is oordeelloos, kun je daarvan leren? Vaak vindt iemand dan - na doorvragen en verschillende oefeningen - wat hij of zij nodig heeft.”

Erika vertelt hoe zij zelf enkele jaren geleden vastliep. “Ik was overspannen en besloot mezelf ten doel te stellen om elke dag te wandelen en in zee te zwemmen. Dat gaf me ritme en houvast en het werd rustig in m’n hoofd. Op dat moment kwamen er inzichten: ik had in het leven allerlei jassen aangetrokken - van moeder en werknemer, bijvoorbeeld. Die rollen waren veranderd of weggevallen, maar de jassen had ik nog aan. Hoe doe je die uit en wat blijft er dan over? Net als bij een boom die bij storm takken laat vallen omdat ze hem niet meer dienen, geldt dat ook voor ons. Je hoeft niet vast te houden aan wat niet meer bij je hoort; aan wat je niet meer dient. Dat is een gegeven. Zo geeft de natuur meer lessen: de natuur is nooit hetzelfde en ook wij mensen zijn altijd in beweging. We willen graag de touwtjes in handen hebben, maar bij teveel controle verlies je jezelf. “

Toen Erika opkrabbelde, besloot ze het roer om te gooien: ze volgde de opleiding tot natuurcoach en helpt nu anderen een stapje verder op hun pad. 

Behalve indivuduen coacht Erika ook (kleine) groepen en bedrijven. Wie interesse heeft, kan een gezamenlijke kennismakingswandeling doen. “Dat doen we met een klein groepje, van vier tot zes mensen, zodat er oog is voor iedereen. Zo kun je eens kijken of natuurcoaching je past.”

Benieuwd naar wat Erika voor jou kan betekenen? Kijk eens op praktijkerika.nl. Bellen (06-53781668) of e-mailen (info@praktijkerika.nl) voor meer informatie, kan natuurlijk ook.

Dit artikel verscheen in de bijlage ‘Mooi, Gezond en in Balans’ van de Texelse Courant van 27 februari.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 58 minuten geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 3 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 19 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 19 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen gisteren
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7