Dit artikel is geschreven door
Schaakclub En Passant

Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

Formidabele partij van Jon van Dorsten in Heerhugowaard-En Passant (4½-3½)

Aankondiging

Zaterdag 8 oktober speelden de schakers van En Passant de uitwedstrijd tegen het ijzersterke team van Heerhugowaard. En Passant betrad ernstig verzwakt de arena, met vervangers voor Joop Rommets, Mohamed al Rawy en Gert Both. Teamleider Jaap Dros besloot tot een tactische opstelling en plaatste de drie invallers Co van Heerwaarden, Jon van Dorsten en Abe Zijm aan de hoogste drie borden, zodat er punten aan de lagere borden gescoord konden worden. En Passant verloor met het kleinst mogelijk verschil (4½-3½) maar had zelfs een gelijkspel kunnen behalen als Thomas Richter in volkomen gelijke stelling tegen Gerrit van Oostrum, die al remise had aangeboden, niet een blunder had begaan.

Als eerste beet Co van Heerwaarden aan bord één in het stof tegen kandidaat-meester Kevin Tan. Van Heerwaarden zette de partij goed op maar raakte in grote moeilijkheden toen hij te lang wachtte met rocheren. De 2000+ speler Dennis Keetman speelde vervolgens Abe Zijm gedecideerd naar een nederlaag. Jaap de Wijk boekte de eerste, niet geheel zonder fortuin behaalde, zege voor En Passant aan het achtste bord tegen Sandra Keetman. Jaap Dros aan bord zes kwam na de opening onder een nare druk te staan tegen Johan Wester die er niet in slaagde de genadeklap uit de delen. De partij eindigde in remise. Kees de Best won vervolgens van Rob Spaans die na een fout hardhandig en trefzeker door de Best 'geh-lijnd' werd.

De man van de match werd Jon van Dorsten ( rating 1436) die aan het tweede bord een formidabele prestatie leverde door de provinciale topper Piet de Haas ( rating 2107) een remise af te dwingen. In de analyse achteraf bleek dat Van Dorsten zelfs nog een winstmogelijkheid had gemist!

Gerard Postma en Kasper van der Meulen remiseerden tenslotte in een partij waarin het evenwicht nooit echt verbroken was.

Afbeelding
Ongeval op rotonde Politie 21 uur geleden 10
Afbeelding
Optreden Artex Kamerkoor Herdenking Burghtkerk Cultuur 23 uur geleden
Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 23 apr, 17:36
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 23 apr, 14:58
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 23 apr, 14:00 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 23 apr, 10:45
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30