Logo texelsecourant.nl

Formidabele partij van Jon van Dorsten in Heerhugowaard-En Passant (4½-3½)

  Aankondiging

Zaterdag 8 oktober speelden de schakers van En Passant de uitwedstrijd tegen het ijzersterke team van Heerhugowaard. En Passant betrad ernstig verzwakt de arena, met vervangers voor Joop Rommets, Mohamed al Rawy en Gert Both. Teamleider Jaap Dros besloot tot een tactische opstelling en plaatste de drie invallers Co van Heerwaarden, Jon van Dorsten en Abe Zijm aan de hoogste drie borden, zodat er punten aan de lagere borden gescoord konden worden. En Passant verloor met het kleinst mogelijk verschil (4½-3½) maar had zelfs een gelijkspel kunnen behalen als Thomas Richter in volkomen gelijke stelling tegen Gerrit van Oostrum, die al remise had aangeboden, niet een blunder had begaan.

Als eerste beet Co van Heerwaarden aan bord één in het stof tegen kandidaat-meester Kevin Tan. Van Heerwaarden zette de partij goed op maar raakte in grote moeilijkheden toen hij te lang wachtte met rocheren. De 2000+ speler Dennis Keetman speelde vervolgens Abe Zijm gedecideerd naar een nederlaag. Jaap de Wijk boekte de eerste, niet geheel zonder fortuin behaalde, zege voor En Passant aan het achtste bord tegen Sandra Keetman. Jaap Dros aan bord zes kwam na de opening onder een nare druk te staan tegen Johan Wester die er niet in slaagde de genadeklap uit de delen. De partij eindigde in remise. Kees de Best won vervolgens van Rob Spaans die na een fout hardhandig en trefzeker door de Best 'geh-lijnd' werd.

De man van de match werd Jon van Dorsten ( rating 1436) die aan het tweede bord een formidabele prestatie leverde door de provinciale topper Piet de Haas ( rating 2107) een remise af te dwingen. In de analyse achteraf bleek dat Van Dorsten zelfs nog een winstmogelijkheid had gemist!

Gerard Postma en Kasper van der Meulen remiseerden tenslotte in een partij waarin het evenwicht nooit echt verbroken was.

Schaakclub En Passant
Op 12 november 2010 bestond En Passant 75 jaar. Het verenigingsjaar loopt van 1 mei tot en met 30 april.

Reageer als eerste
Meer berichten

Wat vindt u?

Moet de gemeente meebetalen aan het onderhoud van fietspaden van Staatsbosbeheer.Reageren!