Jan Andries van Franeker kreeg de Koninklijke onderscheiding van burgemeester Michiel Uitdehaag.
Jan Andries van Franeker kreeg de Koninklijke onderscheiding van burgemeester Michiel Uitdehaag. Foto: Ingmar de Boer fotografie

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Koninklijke onderscheiding Jan Andries van Franeker

Algemeen

Marien bioloog Jan Andries van Franeker uit Oudeschild is benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Van Franeker kreeg de hoge Koninklijke onderscheiding voor zijn verdiensten in de nationale en internationale wetenschap sinds 1986. Burgemeester Michiel Uitdehaag speldde hem de versierselen vrijdag op in De Kampanje in Den Helder bij een symposium ter gelegenheid van het afscheid van Van Franeker. 

De sinds 1815 bestaande Orde van de Nederlandse Leeuw is er voor mensen die ‘exceptionele prestaties’ hebben geleverd, onder meer in de wetenschap. Van Franeker leverde een zeer belangrijke bijdrage aan de maatschappelijke en politieke bewustwording van de plastic vervuiling in zeeën en oceanen en het effect hiervan op het zeeleven. Hij deed dat - nationaal en internationaal - op uitzonderlijke wijze en stak ook in zijn eigen tijd veel energie in de bewustmaking van anderen van de hoeveelheden plastic in zee. 

Van Franeker geldt als de bedenker van het ‘Surface and Under ice Trawl’, een visnet dat wereldwijd wordt gebruikt. Burgemeester Uitdehaag: “Hij heeft dankzij zijn volharding een samenwerking op Europees niveau opgezet waarbij alle landen dezelfde methode gebruiken om de gegevens over plasticvervuiling in Noordse stormvogels op een vergelijkbare manier te onderzoeken. Hij is de uitvinder van deze belangrijke internationale index. Uniek in de mariene onderzoekswereld.”

Hij publiceerde meer dan 100 wetenschappelijke publicaties en rapporten en gaf ontelbare lezingen en interviews om de hoeveelheid plastics in zee nationaal en internationaal onder de aandacht te brengen. “Hij heeft zijn boodschap altijd gebracht met een sterke onderbouwing door wetenschappelijk feiten.”

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 11 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 16 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1