Toerisme.
Toerisme. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nog een paar dagen voor registratienummer

Algemeen

Texelaars die hun woning (of een deel daarvan) verhuren aan toeristen, hebben nog tot 1 oktober de tijd om hun woning bij de gemeente te laten registreren.

De registratieplicht, die vorig jaar werd ingevoerd op Texel, geldt volgens de gemeente voor alle vormen van toeristische verhuur in woningen. Toeristische verhuur staat op de website van de gemeente omschreven als ‘het tegen betaling in een woonruimte verblijf aanbieden aan personen die niet als ingezetene met een adres staan ingeschreven in de Basis Registratie Personen.’

De registratieplicht is ingevoerd op basis van de Wet Toeristische Verhuur en benoemd in het Toeristisch Toekomstplan dat de gemeenteraad vorig jaar heeft vastgesteld. Het geeft de gemeente meer zicht op adressen en personen die verhuren aan toeristen. Het kan ook een einde maken aan toeristische verhuur wanneer dat volgens het bestemmingsplan niet is toegestaan.

Concreet betreft de registratieplicht woningen waar logies met ontbijt (bed & breakfast) wordt aangeboden of woningen met de bestemming ‘tweede woning’ die toeristisch worden verhuurd. Registratie is niet nodig bij zomerhuizen of vakantieappartementen die voor recreatie zijn bestemd. “Het is ook niet nodig bij woningruil of als iemand korte tijd op de woning past.”

De registratieverplichting geldt vanaf 1 april 2022. De gemeente heeft de periode van 1 april tot 1 oktober opengesteld om gratis eenmalig een registratienummer aan te vragen. Vanaf oktober komt er handhaving. Mensen die hun woning (of een deel daarvan) verhuren aan toeristen en géén registratienummer hebben, kunnen bij handhaving een boete krijgen die kan oplopen tot €9.000,- per overtreding. 

Aanvragen van het registratienummer is mogelijk via de website van de gemeente (met DigiD). Bedoeling is dat verhuurders het registratienummer vervolgens vermelden in elke advertentie op platforms zoals texel.net, AirBnB, booking.com en Expedia. Het moet volgens de gemeente ook vermeld worden bij andere publicaties (zoals in de krant) en in alle correspondentie (e-mails en brieven).

Texelaars die ná 1 oktober beginnen met de toeristische verhuur van hun woning (of een deel daarvan) moeten zich laten registreren op het moment dat ze starten met de toeristische verhuur.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 15 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3