Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

In minder dan een half uur complete body-workout

Algemeen

“Hou die gestrekte houding vast, gaat het nog? We draaien een halve slag en doen we dezelfde oefening, maar dan naar rechts.” De elektronische pulsen van het pak stimuleren de spieren en hoewel ik aardig sportief ben, gutst het zweet me van het voorhoofd. In een klein halfuur, heb ik het gevoel alsof ik een volledige sportschooltraining heb gehad.

Het EMS-pak fungeert als versterker. Bij elke beweging die je maakt, wordt een zenuw gestimuleerd door impulsen van de hersenen

Ik ben op bezoek bij Heike Fassbender. De uit Köln afkomstige Heike heeft sinds een jaar haar eigen bedrijf EMS Texel aan het Schilderend in Den Burg. “Ik heb een sportopleiding gedaan en heb als sportwetenschapper jarenlang in de topsport gewerkt. Toen ik me bij mijn partner Ron Broersma vestigde, ben ik gaan kijken naar een sportaanbod dat hier nog niet was en waarvan wij denken dat het goed aansluit bij Texel. EMS is voor sportieve en niet sportieve mensen, die in een korte tijd sterker en fitter willen worden. De training die Heike geeft, wordt één op één gegeven, waarbij scherp wordt gelet op de uitvoering en de houding tijdens de oefeningen. 

Wat is EMS?

Op de website leggen Heike en Ron uit wat EMS feitelijk inhoudt: “EMS staat voor “Electrical Muscle Stimulation”. Het is een trainingsmethode waarbij spieren door middel van electroden worden gestimuleerd en versterkt. Deze electroden zijn geïntegreerd in het EMS-pak en aangesloten op een extern trainingsapparaat. EMS-training wordt al jarenlang gebruikt in de topsport en voor medische en revalidatiedoeleinden. Het is een beproefde wetenschappelijke methode om prestaties te verbeteren. Buiten de topsport en revalidatie is deze techniek nu ook beschikbaar voor een volledige lichaamstraining. Het EMS-pak fungeert als versterker. Bij elke beweging die je maakt, wordt een zenuw gestimuleerd door impulsen van de hersenen, waardoor je spieren het ‘commando’ krijgen om te spannen. 

Je kunt het zo zwaar maken als jezelf wilt en ook zeer goed toespitsen op specifieke spiergroepen. Daarom wordt het ook veel gebruikt in de topsport en bij revalidatie

Heike helpt me bij het aantrekken van het EMS-pak, dat stevig wordt dichtgetrokken met tal van bandjes. De losse banden rond de armen en de benen, worden via draden met kliksystemen aan het pak bevestigd en aangesloten op het apparaat. Heike vraag constant hoe het gaat en of de banden niet te strak zitten. Omdat ik aangeef drie keer in de week te sporten, gaan we voor een iets zwaarder programma. Door de sensoren worden prikkels gegeven, een soort constante trilling op de spieren. We doen oefeningen voor alle mogelijke spieren in het lichaam en het is intensief. Tijdens squads voel je hoe ook je verschillende ruggroepen constant aan het werk worden gezet. De impulsen gaan niet aansluitend door. Blauwe zones van pulsen worden afgewisseld met gele zones van rust. In overleg schroeven we het nog een beetje op. “Je gaat morgen of overmorgen wel voelen welke spiergroepen je in de sportschool minder traint”, lacht Heike en ze heeft gelijk. De middenrug en de achterkant van de bovenbenen kunnen wat meer aandacht gebruiken. 

Heike legt uit dat het mooie aan deze manier van sporten is dat je het heel specifiek kunt afstellen. “Je kunt het zo zwaar maken als jezelf wilt en ook zeer goed toespitsen op specifieke spiergroepen. Daarom wordt het ook veel gebruikt in de topsport en bij revalidatie. Het is hierdoor ook zeer geschikt voor mensen die door bepaalde ongemakken niet meer intensief in de sportschool kunnen trainen.”

Mij valt op dat het een halfuur intensief genoeg is voor een dag en dat Heike zeer goed aanvoelde tot waar ik kon en wilde gaan. Meer over EMS Texel op EMSTexel.com.

Afbeelding
Tweemaal dezelfde foto Historie 2 uur geleden 3
Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 4 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 7 uur geleden 1
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 23 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 23 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10