Het bericht van de NOS op Facebook.
Het bericht van de NOS op Facebook. Foto: NOS op Facebook

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Onrust op social media na raar bericht over Texel

Algemeen

Op de social media is onrust ontstaan naar aanleiding van een bericht dat Texel een maximum zou gaan stellen aan het aantal toeristen dat jaarlijks op Texel overnacht.

Het bericht, dat onder meer bij NH Nieuws en de NOS werd gepubliceerd, wekt de indruk dat gasten eigenlijk niet meer welkom zouden zijn op Texel en dat roept boosheid op.

De praktijk: de raad heeft woensdagavond ingestemd met het Toeristisch Toekomstplan dat moet voor nu en in de toekomst de balans bewaren tussen het toerisme en het dagelijkse leven op het eiland.

Dat betekent niet dat gasten niet meer welkom zouden zijn op Texel. Het betekent wel dat burgemeester en wethouders nu kunnen gaan werken aan maatregelen om een rem te zetten op de verdere groei van het aantal toeristische bedden op het eiland.

Texel kent al sinds de jaren zeventig het beleid dat er maximaal 45.000 toeristische slaapplaatsen op het eiland mogen zijn om de balans tussen het toerisme en het dagelijks leven in evenwicht te houden. Die grens van 45.000 bedden is bereikt en mogelijk zelfs al overschreden, waardoor de balans tussen het toerisme en het dagelijks leven dreigt te verdwijnen. Bij veel mensen begint een gevoel te ontstaan dat het ‘te druk’ aan het worden is op het eiland.

Bedoeling is dat via het Toeristisch Toekomstplan de balans tussen het toerisme en het dagelijks leven in stand gehouden wordt en dat gebeurt - kort door de bocht geformuleerd - door een rem te zetten op de verdere toename van het aantal toeristische slaapplaatsen.

Kort samengevat; er komt een rem op een verdere toename van het aantal toeristische bedden (wordt de komende tijd door de gemeente geregeld via de bestemmingsplannen), maar dat staat los van de gastvrijheid van Texel ten opzichte van toeristen om vakantie te vieren op het eiland. 

Ten eerste bestaat en leeft Texel van het toerisme en en tweede zit gastvrijheid de meeste Texelaars sinds jaar en dag in de genen. Het eiland moet nu in de toekomst echter ook aantrekkelijk blijven voor toeristen (die onder meer voor de rust en de ruimte komen) waardoor er nu actie wordt ondernomen om een verdere groei van het aantal toeristische bedden een halt toe te roepen. 

Dat moet ervoor zorgen dat het aantal bedden in de buurt van het vastgestelde maximum van 45.000 bedden blijft en dat Texel aantrekkelijk blijft voor toerist en Texelaar.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2