Het strand bij paal 12.
Het strand bij paal 12. Foto: Aangeleverd

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Paviljoens mogen nog een keer overwinteren

Algemeen

Strandpaviljoens mogen aankomende winter nog een keer op het strand blijven staan als tegemoetkoming voor de coronacrisis.

Dat heeft Hoogheemraadschap Hollands Noorderkwartier laten weten. Het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat en de gemeente (eveneens betrokken bij het toestaan van bebouwing op het strand) gaan er ook mee akkoord.

Het mogen laten staan van een paviljoen betekent dat houders van een paviljoen zich de kosten van het afbreken en opbouwen kunnen besparen na twee seizoenen waarin het als gevolg van de corona lastig was om een goede omzet te draaien. Het verzoek kwam van Koninklijke Horeca Nederland.

Volgens Hollands Noorderkwartier moeten houders van strandpaviljoens uiterlijk 1 oktober een individuele vergunning aanvragen en ligt het risico van mogelijke stormhouder bij de paviljoenhouder. Het gaat om paviljoens die normaliter aan het einde van het seizoen tijdelijk weg moeten, niet om de paviljoens die jaarrond mogen blijven staan. 

Volgens hoogheemraad Rob Veenman van Hollands Noorderwartier wordt het overwinteren nog één keer toegestaan en niet vaker. “Bebouwing staat aangroei van de duinen in het winterseizoen in de weg. Daarom stellen we hoge eisen aan jaarrondpaviljoens en moeten seizoensgebonden paviljoens normaliter elk jaar worden afgebroken. Alleen zo krijgen zand en wind vrij spel.” 

Volgens de hoogheenraad (dagelijks bestuurder van het waterschap) zijn de paviljoens vaak ook niet bestand tegen fikse storm waardoor schade kan ontstaan. “Zowel aan de paviljoens als aan het duin. Vorig jaar zijn helaas niet alle paviljoens zonder schade de winter doorgekomen.”

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 9 minuten geleden
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 1 uur geleden 2
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 18 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15