Buitendansen bij Artex in juni, onder directeur Sander Boschma (foto: Gerard Krol).
Buitendansen bij Artex in juni, onder directeur Sander Boschma (foto: Gerard Krol). Foto:Jeroen van Hattum.

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Artex richt blik op de toekomst

Algemeen

“Wij zijn er helemaal klaar voor. Alle voorzorgsmaatregelen zijn getroffen. Vanaf 17 augustus zijn er twee weken lang open lessen in plaats van een open dag. Iedereen is van harte welkom om een gratis proefles te komen volgen”, vertelt directeur Sander Boschma.

Het was ook bij Artex een vreemde periode. Van het ene op het andere moment sloten de deuren van de Kunstenschool en werd er op afstand lesgegeven. “We moesten niet dicht, maar toen de scholen dicht gingen zijn we meegegaan. Wie denkt dat er online minder hard gewerkt werd door de docenten, kan ik uit de droom helpen. Maar vanaf het moment dat de - overigens terechte - maatregelen kwamen, zijn we vooral gaan kijken naar wat wel kon en docenten en leerlingen hebben laten zien dat er veel mogelijk was. Weer open kunnen bleek nog een stuk lastiger dan het sluiten van de deuren. Er werd hard gewerkt aan protocollen. Met de branche waren we landelijk de tweede met een voorstel bij het RIVM, maar al snel werd de verantwoordelijkheid naar de gemeenten verschoven. Daar zijn we vervolgens in overleg gegaan om verantwoord weer open te kunnen.”

We kunnen bijna alle lessen weer in huis geven, inclusief de groepslessen

Het lesgeven op afstand vond snel zijn draai, maar het is toch anders dan ‘les in het echt’. Digitale danscolleges of lessen beeldende kunst zijn toch anders via een scherm. Maar er werden al snel oplossingen gevonden. Zo werden begin juni alweer buiten danslessen gegeven voor jong en oud. “We hebben toen bij alle buren in de omgeving een briefje gedaan, met tevens een tegoedbon voor een proefles. Het is wel netjes dat je de buren over zoiets informeert immers. En niemand heeft geklaagd, dat is toch fijn.”

Open proeflessen

Vanaf 17 augustus vinden er twee weken lang allemaal open proeflessen plaats. “Normaal gesproken hebben we een druk bezochte open dag, maar dat is gezien de coronaperikelen allemaal niet zo verstandig. Toch willen we iedereen wel de kans geven om met alle facetten van de Kunstenschool kennis te maken. Het aanbod is uitgebreid, onder meer met diverse bewegingslessen waarbij een goede houding en gebruik van je lichaam centraal staan. Zo hadden we al pilates en cesar fit, en daar is nu ook nog vinyasa yoga aan toegevoegd. Het goed neerzetten van je lichaam is heel belangrijk, bij dans, maar we letten daar ook op bij toneel- en muzieklessen”, vervolgt Sander. “We bieden dit jaar ook ‘dansen op high heels’ aan, dat is vooral erg leuk.”

Het is geen geheim dat ik graag zo snel mogelijk verhuis naar nieuwbouw

Om de proeflessen coronaproof te kunnen aanbieden, zijn er flink wat voorzorgsmaatregelen getroffen. “Zo moet men zich wel even van tevoren aanmelden. Belangrijker is dat we eenrichtingsverkeer hanteren in school. Men gaat op de Wilhelminalaan naar binnen en via het Schilderend weer naar buiten. Men gaat thuis vast naar de wc en de handen moeten worden ‘ontsmet’ bij binnenkomst. Verder is het niet de bedoeling dat er binnen wordt gewacht, dat doen we noodgedwongen buiten. Dat geldt ook bij de reguliere lessen wanneer ouders kinderen komen ophalen. Evengoed wordt het weer een feestje. En we kunnen bijna alle lessen weer in huis geven, inclusief de groepslessen. Alleen zanglessen vormen mogelijk nog een probleem, maar we kunnen daarvoor gelukkig uitwijken naar twee kerken in Den Burg.”

Het klinkt allemaal best heftig, maar juist om verantwoord lessen te kunnen geven, pakt Artex het serieus aan. “En we hebben het geluk dat we werken met een heel goed team, voor en achter de schermen, waarbij we naast vaste medewerkers ook de nodige freelancers kunnen inzetten. Niet alleen cursisten komen graag bij Artex, de meeste docenten komen al vele jaren naar Texel. De eerste paar jaar is dat natuurlijk vooral leuk, maar als ze dit voor een langere periode blijven doen, dan hebben ze echt een hart voor Texel en haar bewoners”, stelt de Artex-directeur.

Goed voor elkaar


Sander Boschma - Foto: Gerard Krol

Sander is sinds een jaar ook directeur van Triade in Den Helder, een heel ander speelveld. “Daar hebben we een groter gebied en een andere opdracht meegekregen. Zowel met Artex als met Triade hebben we een rol op de scholen. Op Texel zijn dat er 9, in Den Helder, Hollands Kroon en Schagen al met al bijna 90. Op Texel is het speelveld wat kleiner, maar als je kijkt naar het vrijetijdsaanbod, daar hebben we een vergelijkbaar aantal leerlingen. In Den Helder bereiken we 2,5 procent van de inwoners, heel netjes conform het landelijk gemiddelde, op Texel zitten we op bijna 11 procent. Dat is een heel hoog percentage en het is niet zo dat hier op het eiland verder niets te doen is. Er is een bruisend verenigingsleven op Texel, daarnaast zijn er ook nog ‘vrije’ muziekdocenten aan huis, geven kunstenaars les in eigen atelier en hebben we ook een dansschool in De Waal die het ook - zacht gezegd - niet onverdienstelijk doet. Prachtig toch, kun je nagaan hoeveel Texelaars actief meedoen met cultuur.”


Het Popkoor - Foto: Artex.

En niet alleen kinderen of jongeren, de laatste jaren ziet men bij Artex dat ook steeds meer volwassenen en met name senioren cursussen volgen. “Dat komt ook omdat we daarop inzetten. Dit jaar met een cursus voor een ‘Golden Oldies Coverband’ - die overigens niet alleen bedoeld is voor senioren - maar we hebben ook ouderen die op latere leeftijd nog beginnen met zingen. Vaak met dezelfde onbevangenheid die ik bij beginnende kinderen hoor. Vind ik heel mooi om te merken, dat je zo open een moment tegemoet kan gaan. Ook bij toneel of beeldende kunst, waarbij je eerste schetsen vaak toch mislukken, dat moet je ook durven. Je probeert wat, je ziet het als het niet goed gaat en daar kun je toch verder mee. Blijven doorgaan.”

Toekomst

Tijdens een gesprek met de Artex-directeur kan het uitblijven van de verhuizing niet onbesproken blijven. Toen Sander in 2016 aantrad, was dit een van de opdrachten waar hij mee aan de slag ging. Anderhalf jaar geleden sprak hij de wens uit binnen een jaar verhuisd te zijn. Toch zit Artex voorlopig nog wel even op de plaats waar ze nu zitten. “Het is geen geheim dat ik graag zo snel mogelijk verhuis naar nieuwbouw. En bij voorkeur naar een cultuur-verzamelgebouw. En dat niet zozeer voor onszelf, maar het wordt dan het Cultuurcentrum voor Texel. Daar zet ik met Artex volop op in. De gemeenteraad heeft unaniem duidelijk gemaakt dat er nieuwbouw voor Artex komt, dat is natuurlijk al mooi, prachtig, maar als er een Cultuurcentrum komt waarbij wij met de bibliotheek en Young4Ever in losvaste samenwerking met andere organisaties een kloppend cultureel hart voor Texel kunnen gaan vormen, dat zou helemaal geweldig zijn. Dat het een forse investering is realiseren we ons terdege, maar de meerkosten voor een volledig cultuurcentrum zijn relatief laag als je kijkt naar de totale investering. Maar eerst kijken we vanuit Artex met belangstelling uit naar wat er in de politiek gaat gebeuren in september.”

Als Sander kijkt naar wat beter kan, is hij ook duidelijk: “Artex in de buitendorpen. We zeggen er voor heel Texel te zijn en dat is ook zo. Iedereen komt bij ons en wij komen overal, toch kunnen we beter zichtbaar zijn in de buitendorpen. Dat had voor dit jaar ook echt prioriteit, maar toen kwamen de coronaperikelen en lagen de prioriteiten weer even anders. We gaan dat dit jaar verder oppakken. Met de koren moeten we nu uitwijken en die kunnen wellicht ook oefenen in dorpshuizen of lokale kerk. Gaan we bekijken of dat voor dirigent en koorleden zo af en toe te organiseren is. Kunnen we van de nood een deugd maken, lijkt me leuk.”

Job Schepers

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 10 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 13 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 15 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 17 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00