Afbeelding

Eierlandse eiercollectie naar Ecomare

Algemeen

Tientallen uitgeblazen eieren in een dikke laag graszaad in een houten kist: een mooi geschenk van Nic van Egmond aan Ecomare. De heer Van Egmond verzamelde de eieren in de oorlogsjaren in Eierland. Doordat bekend is waar, wanneer en door wie ze zijn verzameld, heeft de collectie ook een wetenschappelijke waarde.

De heer Van Egmond was acht jaar oud toen de oorlog begon. Tussen 1940 en 1945 verzamelde hij de eieren van weide-, wad- en zangvogels rond zijn huis in Eierland. Al die jaren heeft hij de zorgvuldig uitgeblazen eieren bewaard. Vanwege zijn vergevorderde leeftijd heeft hij de fraaie houten kist met de verzameling nu aan Ecomare gegeven.

De verzameling bevat eieren van allerlei vogels, van kleine zangvogels als de karekiet tot ganzen. Ze hebben niet alleen een heel uiteenlopend formaat; ook de vorm en kleur verschillen sterk. Eieren van vogels die hun nest in een boom of hol maken, missen de camouflageprint die eieren van grondbroeders hebben. Sommige eieren zijn bijna bolrond, anderen hebben juist een duidelijke punt. Ronde eieren rollen makkelijk weg en zijn daarom afkomstig van vogels die een nestkom maken. 

Het verzamelen en uitblazen van eieren was vroeger een hobby die door veel mensen werd beoefend. Tegenwoordig is dit verboden, omdat vogels beschermd zijn. Ecomare is blij met het geschenk en neemt de verzameling van de heer Van Egmond graag op in de collectie.

De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 14 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 16 uur geleden
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 17 uur geleden 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 19 uur geleden
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 21 uur geleden 1
Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 17 apr, 17:00 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 apr, 14:22 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 apr, 14:00