Het traject Akenbuurt-rotonde De Driehoek gaat als eerste op de schop.
Het traject Akenbuurt-rotonde De Driehoek gaat als eerste op de schop. Foto: Gertha Wessels

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Reconstructie start na de zomer

Algemeen

Een belangrijke verkeersader gaat op de schop. In drie fases worden Nieuwlanderweg en Postweg grondig gereconstrueerd. De eerste fase betreft het traject Akenbuurt - rotonde Driehoek. Daarnaast neemt de gemeente een flink aantal fietspaden over van Staatsbosbeheer. Wethouder Edo Kooiman heeft beide projecten onder zijn beheer.

Wat houdt de reconstructie Nieuwlanderweg en Postweg in?

"Na de Pontweg zijn dit de drukste wegen van het eiland. De fundering is versleten en aan het eind van de levensduur. Beide wegen worden ingericht naar de normen die Duurzaam Veilig stelt aan 60 kilometerwegen. De verkeersomgeving wordt zo ingericht dat geen ernstige ongevallen kunnen gebeuren of dat in elk geval de ernst van de afloop beperkt blijft. Die normen zijn niet verplicht. Toch kiezen we er wel voor. Alles moet op de schop, maar we gaan het werk gefaseerd uitvoeren."

De snelheid wordt teruggebracht naar 60 kilometer. Daar is niet iedereen blij mee…

Uitstellen is geen goed idee

"Om er veilig 80 kilometer te kunnen rijden, worden de normen aanzienlijk strenger en zou het project veel meer kosten dan de nu begrote 18 miljoen. De uitvoering zou veel langer gaan duren, omdat we meer grond zouden moeten aankopen en veel kabels en leidingen moeten omleggen. Daar kiezen we niet voor. Nu hebben we alleen wat snippertjes grond nodig voor een mooier trajectverloop. Bij de inrichting voor 80 kilometer praat je over heel andere eisen en bedragen. Bovendien kwam vanuit aanwonenden en dorpscommissies de nadrukkelijke wens om de snelheid omlaag te brengen. Daar hebben we naar geluisterd."

Deze wegen vormen een drukke verkeersader. Hoe pakt u die reconstructie aan?

"We hebben het project opgedeeld in drie fases. Fase 1 omvat het traject Akenbuurt tot de rotonde bij de Driehoek. De raad heeft het ontwerp goedgekeurd, zodat we de aanbesteding kunnen starten. Na de gunning in augustus start de uitwerking. We verwachten voor de zomer van 2021 klaar te zijn. Niet alleen de rijweg wordt aangepast. De fietspaden worden vernieuwd en langs Akenbuurt komt een wandelpad. Dat idee kwam ook van omwonenden. Tijdens de uitvoering van de eerste fase starten de voorbereidingen van het vervolg. De rotonde bij de Driehoek, fase 2, kan veiliger door de onlogische oversteek voor fietsers. Ook hier gaan we in gesprek met betrokkenen. De derde en laatste fase is de Postweg, tot aan De Cocksdorp. Op plekken met veel bewoning onderzoeken we de financiële haalbaarheid van ‘fluisterasfalt’ om het verkeersgeluid nog verder te reduceren. Het streven is het hele project voor de zomer van 2023 af te ronden."

Eerder gingen in de raad stemmen op voor uitstel vanwege financiële onzekerheid door de Coronacrisis. Hoe staat u daar in?

"De VVD wil uitstel, maar dat is geen goed idee. Die reconstructie is heel erg noodzakelijk om de huidige verkeersdruk goed en veilig te kunnen verwerken. Uitstel betekent geen afstel. Er moet in de tussentijd evengoed onderhoud plaatsvinden en die meerkosten worden begroot op € 185.000 tot € 245.000. Mits geen onverwachte reparaties optreden, want dan kost het nog meer. Al met al zou dat een slechte investering zijn. Bovendien wordt de reconstructie gefinancierd uit het Mobiliteitsfonds. Dat geld is gelabeld en kun je niet zomaar inzetten voor andere doeleinden."

Ook in uw portefeuille: de overname van fietspaden van Staatsbosbeheer. Hoe staat het daarmee?

Veel paden van Staatsbosbeheer verkeren in slechte staat, maar geld voor renovatie heeft SBB niet.

"In juni ondertekenen we de intentieverklaring en nog dit jaar willen we de eerste fietspaden opknappen. Veel paden van Staatsbosbeheer verkeren in slechte staat, maar geld voor renovatie heeft SBB niet. Gezien het gezamenlijke belang van goede fietspaden en het feit dat wij via het parkeervignet inkomsten krijgen van parkeren bij de strandslagen, hebben we besloten de fietspaden over te nemen. Waar nodig en mogelijk gaan we paden anders inrichten en verbreden. Zo’n 30 kilometer staat daarvoor op de planning. Het streven is om dat binnen vier jaar te doen. De kapitaalslasten worden betaald uit het Mobiliteitsfonds."

Welk traject heeft prioriteit?

"Het fietspad vanaf De Koog naar De Cocksdorp, zo’n 7,5 kilometer, verkeert in erg slechte staat en gaat als eerste op de schop. Het fietsverkeer is flink toegenomen en zeker het aandeel elektrische fietsen is enorm gestegen. Daarom worden de paden ook verbreed. Probleem daarbij is, en dat geldt voor meer locaties, dat we dan natuur moeten compenseren. Daarom vindt eerst een inventarisatie plaats, zodat we weten voor welk oppervlak we elders natuur moeten realiseren. Voor het traject tussen De Muy en De Slufter gaan we alsnog een informatiebijeenkomst voor aanwonenden organiseren. We denken daar aan een fietsstraat. We willen op de huidige Zanddijk de rijbaan verbreden, rood asfalt aanbrengen en een 30 kilometerzone instellen, zodat al het verkeer veilig over dezelfde weg kan. Samen met Staatsbosbeheer en de provincie zullen we de plannen toelichten en vragen beantwoorden. Momenteel zijn we al in gesprek met een aantal direct betrokkenen, maar we staan open voor eventuele alternatieven."

Afbeelding
Blokker-Intertoys zoekt een medewerker 1 uur geleden 1
Paaseieren zoeken met de Paashaas.
Paaseieren zoeken op Texel Algemeen 2 uur geleden 3
De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 19 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15