Kamperen.
Kamperen. Foto: Jeroen van Hattum

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Nadere toelichting afsluiting kampeerterreinen

Algemeen Coronavirus

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord heeft het besluit om kampeerterreinen in de regio te sluiten nader toegelicht. Er waren de afgelopen dagen veel vragen over ontstaan.

Volgens de toelichting van de veiligheidsregio, die maandag op de site van de veiligheidsregio werd geplaatst, worden campingterreinen en camperplaatsen met centrale toilet-, was- en douchegebouwen gesloten om verspreiding van het corona-virus tegen te gaan.

Bij terreinen waar zowel sprake is van centrale toilet- en douchegebouwen als accommodaties met eigen douche en toilet, worden de centrale sanitaire voorzieningen gesloten. Die terreinen blijven wel open voor gasten die beschikken over vaste sanitaire voorzieningen in het eigen chalet, vakantiehuisje of de stacaravan.

Hetzelfde geldt voor chalets of vakantiehuisjes met eigen sanitair op vakantieparken; die mogen ook gebruikt blijven worden. Vakantieparken in de regio zelf mogen eveneens gebruikt blijven worden voor toerisme, al is toeristen door onder andere burgemeesters en huisartsen zeer nadrukkelijk verzocht om de komende tijd thuis te blijven. 

Kampeerterreinen in de regio zijn gesloten door de voorzitter van de veiligheidsregio, omdat mensen daar vaak dicht op elkaar zitten en omdat het met gedeelde sanitaire voorzieningen moeilijk is om afstand te houden. De sluiting van kampeerterreinen geldt vooralsnog tot en met 6 april. Dinsdag maakt het kabinet bekend in hoeverre de huidige maatregelen tegen de verspreiding van het corona-virus langer dan tot 6 april gaan duren.

Recreatie-ondernemers die open mogen blijven, kunnen er uiteraard ook individueel voor kiezen om niet open te gaan.

De veiligheidsregio Noord-Holland Noord bestaat uit zeventien gemeenten in het noordelijk deel van Noord-Holland, waaronder Texel. Voorzitter is Piet Bruinooge, burgemeester van Alkmaar, de grootste gemeente in de regio. Nederland kent in totaal 25 veiligheidsregio's, de burgemeester van de grootste gemeente in de veiligheidsregio is voorzitter van het geheel.

Ter vergelijking met een ander kustgebied; de veiligheidsregio Zeeland heeft al het 'recreatief nachtverblijf' verboden om de komst van toeristen naar Zeeland tijdelijk aan banden te leggen. Dan gaat het daar om recreatieparken, kampeerterreinen, minicampings, kamperen bij de boer, kamerverhuur, B&B, pensions, jachthavens en camperplaatsen. 

Het verbod geldt in Zeeland niet voor locaties en gebieden waar recreatief nachtverblijf wordt aangeboden aan seizoenarbeiders of als er sprake is van tijdelijke bewoning anders dan ten behoeve van recreatief verblijf. Onder de veiligheidsregio Zeeland vallen alle dertien gemeenten in die provincie. 

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 1 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 1 uur geleden
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 7 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 23 uur geleden 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen gisteren
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1