De bijeenkomst van het Texelfonds in het Eierlandsche Huis.
De bijeenkomst van het Texelfonds in het Eierlandsche Huis. Foto's: Gerrit Verhoeven

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Veel ideeën voor verfraaiing Cocksdorp

Algemeen

Meer leven creëren rond het waterplein aan de Kikkertstraat, kerstverlichting en decoratie aanbrengen in de Kikkertstraat en bij de entree in de Molenlaan, muziek bij het jaarlijkse stamppottenbuffet en een moestuin in het plantsoen achter de Kikkertstraat.

Het waren een aantal ideeën die afgelopen week naar voren kwamen tijdens een bijeenkomst van het Texelfonds in het Eierlandsche Huis in De Cocksdorp. Het was de laatste bijeenkomst in een serie van zeven in de dorpen om ideeën te horen voor een bijdrage uit het IJspegelfonds van het Texelfonds.

Het Texelfonds kreeg in totaal zeventien ideeën mee tijdens de bijeenkomst in het Eierlandsche Huis. Volgens het fonds was het opvallend dat een aantal bewoners van De Cocksdorp waren gekomen om hun hulp aan te bieden. “Ze hadden zelf niet echt een idee, maar wilden wel graag meehelpen als ergens mensen bij nodig zijn was hun reactie. Dat is de saamhorigheid die we met dit project graag willen oproepen.”

Een greep uit de ideeën die zoal naar voren kwamen: meer bloemen in de berm en zogeheten ‘hanging baskets’ met bloemen in de straat. Opknappen van het schoolplein van Durperhonk, een uitje voor de jeugd en een overdekte fietsenstalling bij het Eierlandsche Huis.

Een ander idee was in de zomer een waterspektakel te organiseren, waarbij diverse hindernissen met water worden neergezet. Ook was er een verzoek voor een duofiets om met eenzame of hulpbehoevende mensen te gaan fietsen.

Het bestuur van het Texelfonds buigt zich half maart over alle plannen die de afgelopen tijd zijn ingediend. De indieners krijgen daarna bericht of hun voorstel is gehonoreerd. Het initiatief van het Texelfonds om geld uit het IJspegelfonds beschikbaar te stellen voor buurtinitiatieven komt voort uit het 15-jarig bestaan van het lokale gemeenschapsfonds.

Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 7 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 8 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 13 uur geleden
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7
Afbeelding
Voorkom maaislachtoffers Algemeen 18 apr, 12:35
Lopen voor de Avondvierdaagse.
Start inschrijving Avondvierdaagse Algemeen 18 apr, 11:00 1