1980: De Banana Shits tijdens de regenachtige eerste editie van Texelpop in de Wezentuin. Linksonder het logo van de editie van 2020.
1980: De Banana Shits tijdens de regenachtige eerste editie van Texelpop in de Wezentuin. Linksonder het logo van de editie van 2020. Foto: Archief Texelpop

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Texelpop herleeft in Evenementenhal Texel

Cultuur

Texelpop krijgt een vervolg. Veertig jaar nadat in 1980 de eerste editie werd gehouden in de Wezentuin, wordt het popfestival op zaterdag 28 maart in de Evenementenhal op De Krim gehouden.

Er treden uitsluitend Texelse bands op. Die kunnen zich aanmelden via email texelpop@gmail.com.

Het initiatief komt van Edwin "Blues" Bakker, die samen met De Krim de organisatie ter hand heeft genomen. Het idee kwam ter sprake direct na de opening van de hal met de Pink Floyd Tribute.

Evenementenhal

"De Evenementenhal is er een prachtige locatie voor zo'n festival. De Krim houdt daar regelmatig grote concerten en er is inmiddels veel kennis en ervaring opgebouwd. Voor Texelpop kunnen we gebruik maken van de aanwezige licht- en geluidsinstallatie. Ook de horeca is aanwezig en alle andere voorzieningen die nodig zijn, zoals sanitair, garderobe, beveiliging, een ruime parkeerplaats, verkeersregelaars en – ook niet onbelangrijk – de vergunning. Eigenlijk hoeven we niet veel meer te doen dan de bands uit te nodigen en een programma te maken. Eind maart zitten we de andere popfestivals niet in de weg." Bedoeling is dat elke band 40 minuten speelt.

Bakker heeft vooraf overleg gehad met Liz Gedikink, Ben Haak en Martin Zegel, van de organisatie van het eerste uur, en Nils Lely van Stichting Popmuziek Texel (Stipt). "Zij zeiden allemaal: 'Ga je gang."

Texelse bands kunnen zich t/m 7 januari aanmelden via email texelpop@gmail.com, met vermelding van naam, muzikanten en genre. De kaartverkoop start op 1 februari. Een ticket kost €5,-, dat is inclusief één consumptie.

Texelpop heeft een even kleurrijke als klinkende historie, die ups en downs kende. De eerste editie was op zaterdag 28 juni 1980 in de Wezentuin. Circa 500 mensen kwamen kijken en luisteren naar Texelse bandjes die optraden in de toenmalige muzieknis. 's Middags geopend door de folkgroep Confolktation, daarna volgden Monkey Revivals, de Banana Shit, Sinister Purpose en The New. 's Avonds werd gespeeld door de KGB Gang, The Mess, The Rivals en The Red Band. De toegang was gratis en vooral dankzij de verkoop van bier draaide de organisatie quitte.

Eerste editie in 1980

De sfeer was gemoedelijk, geen excessen, maar het weer werkte niet mee. Desondanks kopte de krant: "Regen geen spelbreker bij Texelpop 80". Texelpop werd tot in de zomer van 1985 in het park gehouden. Maar in januari van dat jaar werd in de Jelleboog ook de variant Texelpop-binnen gehouden.

In februari 1986 werd in De Lindeboom de variant "Bandpromotie '86" gehouden, waarin pop en poëzie samensmolten. De tweede editie in '87 was met liefst 25 acts zo mogelijk nog groter, met punkdichteres Diana Ozon. In '88 gaf cabaretier Herman Berkien Bandpromotie volgens deze krant "extra cachet".

In 1989 werd de naam veranderd in "Poppodium" en zijn de optredens op twee avonden, met literaire voordrachten. Maar in 1990 heet het "gewoon" weer Bandpromotie. Het aandeel van poëzie was deze editie flink gedaald, de animo van zowel het publiek als de poëten bleek geslonken.

Koninghal

In 1991 keerde de naam Texelpop terug bij zwembad Molenkoog. Een jaar later in de Koninghal. Texelpop groeide uit tot een familiefeest waar muzikanten en publiek naartoe leefden. In '95 speelden liefst 21 bands. In 1997 keerde Texelpop terug in De Lindeboom (Question Plaza). Waar veel minder mensen in konden. Vrijdagmiddag waren de kaarten al zo goed als uitverkocht. In 2001 keert het festival terug naar de Koninghal en verhuist een jaar later naar Ons Genoegen. Maar wegens te hoge eisen aan de organisatie moet de editie van 2004 worden afgeblazen en wordt in De Koog het alternatieve Texellive gehouden. In 2008 herrijst Texelpop in Question, waar in 2014 de laatste editie was.

40-jarig Texelpop

Ter viering van 40 jaar Texelpop worden 28 maart op groot scherm beelden vertoond van foto's en andere archiefstukken van de eerste vijf jaar in de Wezentuin. Ook te volgen op de Facebookpagina Texelpop. Dit is in handen van Ronald Timmer.

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 11 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 14 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 14 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30