Afbeelding
Foto: Hofman, Z. (Zefanja)

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Open avond ROC over keuze opleiding

Onderwijs

Als het laatste jaar van het voortgezet onderwijs in zicht is, is het moment daar om een vervolgopleiding te kiezen. In dit kader houdt het ROC Kop van Noord-Holland op 28 november open avonden op al haar locaties.

"Hoe kun je je daar het beste op de keuze van een vervolgopleiding voorbereiden? Want sommigen weten precies wat ze willen worden, maar de meeste eigenlijk niet. En dat is ook niet erg, stellen onze medewerkers van het Loopbaancentrum", stelt het ROC in een persbericht.

Invloed van ouders

Uit onderzoek blijkt dat de studiekeuze vaak wordt gemaakt in samenspraak met de ouders. "Wees je daarvan bewust als ouder", vertelt Marianne Grit van het Loopbaancentrum,: "kijk niet alleen naar wat je kind leuk vindt, maar ga ook eerlijk in gesprek over waar je kind wel of niet goed in is. En let ook goed op de toelatingsvoorwaarden om teleurstelling te voorkomen. Heb je eenmaal de open avond of een ander voorlichtingsmoment bezocht? Praat samen over de voor- en nadelen van een opleiding."

Zo maak je een keuze

Blijft men twijfelen of weet het kind het echt niet? Volgens de medewerkers is er maar één manier om er achter te komen of een vak bij de student past, door het te doen. "Onze studentadviseurs adviseren daarom om zelf alvast in de praktijk ervaring op te doen. Vraag een kennis of je een dagje mee mag lopen, regel vrijwilligerswerk, zoek een bijbaan in het vakgebied. Zo krijg je echt inzicht in wat een vak of opleiding inhoudt en of dat wel echt bij jou past." Bestuursvoorzitter Aad de Wit voegt toe: "We hebben een ruim aanbod en kunnen alle jongeren uit de regio iets bieden. We ondersteunen onze studenten in het zoeken naar de juiste opleiding door een eerlijke intake te houden en ook eerlijk te zijn als iets niet lijkt te gaan werken. We willen dat de studenten die bij ons studeren ook daadwerkelijk op hun plek zitten."

Het Loopbaancentrum

"Eenmaal bij ons op school kun je met twijfels en vragen terecht bij het Loopbaancentrum. Onze studentadviseurs bespreken de 'studie- en beroepskeuze' met studenten", legt Gerbrich Leegwater, hoofd Loopbaancentrum, uit. "Er zijn studenten die twijfelen in hun eerste jaar en bevestiging zoeken. En studenten die er na een jaar achter komen dat de opleiding niet is wat ze willen. Dan bespreken we wat iemand wel wil en kan. Ben je bijvoorbeeld sociaal niet sterk, dan kan een opleiding in de zorg je zwaar vallen. We helpen zo iemand door samen opleidingen te bespreken die beter passen bij diens persoonlijkheid. Soms kunnen studenten een paar dagen meelopen bij een andere opleiding. Zodat ze daarna tevreden een nieuwe opleiding kunnen kiezen of in kunnen stromen."

Kom in gesprek

"Onze open avond bezoeken, is dus een goed idee. Kom in gesprek, stel specifieke vragen aan docenten en studenten, kijk ook eens bij een opleiding waar je met jouw eigenschappen goed bij zou passen en ervaar onze sfeer. Ook de medewerkers van het Loopbaancentrum zijn er om al je vragen aan te stellen", besluit Aad de Wit.

De open avond is op 28 november op alle locaties. Kijk op www.rockopnh.nl/openavond/.

De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen gisteren 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
Afbeelding
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3
De Palmpasenoptocht in De Koog.
Lopen met broodhaantjes voor Palmpasen Algemeen 25 mrt, 10:30 2