Logo texelsecourant.nl
Pulsdraden van de pulsvisserij.
Pulsdraden van de pulsvisserij. (Foto: Gerard Timmerman)

Doek gevallen voor pulsvisserij

  Landbouw / Visserij

Het doek is definitief gevallen in Europa voor de pulsvisserij.

Het Europees Parlement heeft vandaag in Straatsburg ingestemd met een pakket aan maatregelen in de visserij waar het pulsverbod onderdeel van was.

In totaal 571 Europarlementariërs stemden vóór het verbod, zestig waren tegen en twintig Europarlementariërs onthielden zich van stemming.

Een poging van de Nederlandse Europarlementariërs Peter van Dalen (SGP-CU), Annie Schreijer-Pierik (CDA) en Jan Huitema om het pulsverbod uit het grote pakket van maatregelen te halen, zodat er apart over kon worden gestemd, kreeg geen steun van de rest van het Europees Parlement.

De stemming in het Europees Parlement was de laatste beslissing in een reeks van meerdere beslissingen binnen het Europees Parlement, de Europese Commissie en de Europese Raad van Ministers.

Het totaalverbod op pulsvisserij betekent volgens de Nederlandse Vissersbond dat slechts 5 procent van de vloot van elke Europese lidstaat mag blijven pulsvissen tot 1 juli 2021 waarna het totaalverbod zal gelden. "De overige pulsontheffingen lopen af op korte termijn. Nederland heeft op dit moment 84 pulsontheffingen. De getroffen pulsvissers ontvangen deze week bericht van het ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit over de exacte termijn van hun ontheffing."


Het verbod komt pal na het Europees verkiezingsfestival Democracy Alive op Texel waar vertegenwoordigers van visserij-organisaties EMK en VisNed bezoekers drie dagen lang lieten voelen wat de pulsvisserij in de praktijk inhoudt. Daar waren de reacties op de pulsvisserij positief, nadat gevoeld was wat het werkelijk was.

Een groep vissers vertrok maandagavond nog met aanhang naar Straatsburg in een laatste poging het verbod te voorkomen. De EMK hoopt dat de Nederlandse regering de durf heeft het pulsverbod te blokkeren. "Er staat immers ontzettend veel op het spel; het voortbestaan van de kottervloot."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!