Logo texelsecourant.nl
Pulsvisserij.
Pulsvisserij. (Foto: Bram Pronk)

"Visserij tien jaar terug in de tijd"

  Landbouw / Visserij

"De visserijsector wordt dankzij het verbod op het pulstuig meer dan tien jaar terug in de tijd geworpen."

Dat hebben kotterorganisaties EMK, VisNed en de Nederlandse Vissersbond gisteravond gezamenlijk laten weten, nadat in Straatsburg het besluit was gevallen om de pulsvisserij aan banden te leggen. 

Volgens een compromis van de Europese Raad van Ministers, het Europees Parlement en de Europese Commissie mogen 42 houders van een ontheffing tot de zomer van 2021 met pulstuig blijven vissen. De andere 42 ontheffingen worden al in 2019 opgeheven. Zes pulsvissers mogen na 2021 op basis van onderzoek door blijven gaan.

"Dit is hetzelfde als alle zonnepanelen van het dak halen en weer teruggaan naar de kolenkachel", aldus de kotterorganisaties. "Het pulstuig heeft alles wat maatschappelijke organisaties willen: minder bijvangst, minder brandstof en minder bodemberoering. Hoewel diezelfde doelen nog steeds hoog op de agenda staan bij natuurorganisaties en de maatschappij, moeten we stoppen met de pulsvisserij."

Volgens de kotterorganisaties heeft Europa zich laten misleiden door leugenachtige en emotionele campagnes van de Franse milieuorganisatie Bloom. "Leugens en emoties hebben het woensdag gewonnen van de wetenschap. Wat is Europese beleidsvorming op deze manier nog waard?"

De overgangstermijn tot 2021 werd gisteravond op radio en tv uitgelegd als een resultaat dat Europarlementariër en visserijdeskundige Peter van Dalen in ieder geval nog in de wacht wist te slepen. Het alternatief was een direct verbod voor alle pulsvisserij.

Visserijbioloog Adriaan Rijnsdorp van Wageningen Universiteit liet gisteravond in Met Het Oog Op Morgen op Radio 1 weten dat er ruimte is om dit jaar wetenschappelijk onderzoek naar de effecten van pulsvisserij op visstand en zeemilieu af te ronden. Vorig jaar kwam hij - nadat het Europees Parlement tot een verbod had besloten - al met een tussenevaluatie van het onderzoek en die was positief voor de pulsvisserij.

Rijnsdorp sprak de hoop uit dat op basis van het onderzoek later opnieuw over de pulsvisserij gesproken kan worden. "Hopelijk dan wel op basis van de feiten. Als het op basis van emotie gebeurt, houdt de wetenschap op."

Jeroen van Hattum
Journalist Texelse Courant.

Lees ook

Meer berichten
 

Wat vindt u?

Initiatiefnemers van de petitie "Zeg nee tegen 5G" waarschuwen dat 5G (snel internet) schadelijke is voor onze gezondheid. Mee eens of niet mee eens?Reageren!