Beeld van de vissershaven op vrijdagmorgen.
Beeld van de vissershaven op vrijdagmorgen. Foto: Gerard Timmerman

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

Europees Parlement wil totaalverbod op pulsvissen

Landbouw / Visserij

Een flinke tegenvaller voor de Nederlandse visserij. Het Europees Parlement wil een totaalverbod op pulsvisserij", dat meldt de NOS. Ook de meeste Texelse Vissermannen vissen op deze manier.

Met pulsvissen worden schol en andere bodemvissen met kleine elektrische schokjes uit de bodem gelokt. Daardoor hoeven geen zware kettingen meer gebruikt te worden. Volgens de Nederlanders is de techniek daarom beter voor de zeebodem dan de methode met zware kettingen. 

Maarten Drijver voorzitter van VisNed is totaal uit het veld geslagen. Duidelijk emotioneel spreekt hij van een zware klap. "Het zag er aan het begin van de week al slecht uit. Maar ik had gehoopt dat de vijf procent voor wetenschappelijke doeleinden behouden zou blijven. Nou lijkt het er sterk op dat het een totaalverbod gaat worden. De volledige ins en outs zijn nog niet bekend. Ik ben nu vooral bezig de klap te verwerken. Op Texel vissen maar liefst acht van de tien kotters op deze manier. Het vergt opnieuw investeringen - zo zijn veel motoren teruggeschroefd en hebben de kotters ander soort netten. Bovendien is het een stap terug. Aangezien je met deze methode minder CO2-uitstoot hebt en minder brandstofverbruik hebt. Bovendien gaat je milieuwinst te niet, zoals bijvoorbeeld minder bodemberoering. 

"Het zou desastreus zijn voor de vloot op Texel. Dan moeten we terug naar wekkervissen en dat zou een hoop extra brandstof kosten. Bovendien krijg je dan weer discussie over bodemberoering. Ik moet er niet aan denken", stelde Maarten Drijver, voorzitter van VisNed al in november. De geschiedenis van de Texelse pulskorvisserij gaat al terug naar 2009, waarbij de Texelaars voorop liepen met deze techniek.

Minister Schouten reageert eveneens geschokt. Aan De Telegraaf benadrukt ze wel dat het nog geen eindbesluit is: "De positie die het Europees Parlement nu heeft ingenomen is niet allesbepalend. Dit loopt mee in onderhandelingen tussen Europees Parlement, Europese Commissie en de Raad van Ministers."

De tegenstanders van het besluiten reageren onthutst op Twitter.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3