Logo texelsecourant.nl
Foto: Ingmar de Boer

Groen licht voor pulsvisserij

  Landbouw / Visserij

Goed nieuws voor de Texelse vissermannen. De visserijcommissie van het Europees Parlement heeft gisteren voor het toestaan van de pulsvisserij gestemd. 

De pulskor is een alternatief voor de boomkor, waarbij zware kettingen over de zeebodem slepen. De voordelen zijn volgens de Nederlandse Vissersbond minder verstoring van de zeebodem, veel lager energieverbruik en minder bijvangst. In plaats van wekkerkettingen die over de bodem slepen zoals bij de gangbare boomkorvisserij, wordt de vis opgeschrikt door stroomstootjes (pulsen) die worden afgegeven via strengen van elektroden. De pulskorvisserij is met name gericht op de platvis tong, met als bijvangst schol.

Het is een meevaller voor de Texelse vissermannen die allemaal gebruik maken van deze techniek. Met name de Fransen, waar nog veel gebruik gemaakt wordt van de boomkorvisserij, waren voor een verbod op de pulsvisserij. In totaal hebben 84 Nederlandse schepen een ontheffing van het verbod om op deze manier te te vissen. In de nieuwe verordening, waarover de visserijcommissie dinsdagmiddag sprak, wordt pulsvisserij wel toegestaan. 

Het betekent niet dat de zorgen voorbij zijn, ook het Europese Parlement moet er nog over stemmen. Daarnaast zijn er nog altijd zorgen in verband de aanlandplicht en een aanstaande Brexit die nadelig uit kan vallen voor Nederlandse vissermannen. 

Job Schepers
Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever
Meer berichten
 

Wat vindt u?

Het beheer van paden op de Hoge Berg door middel van schapenbegrazing is een goed idee.Reageren!