Visserij.
Visserij. Foto: Flying focus

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Aangifte VisNed tegen stenen in zee Greenpeace

Landbouw / Visserij

Visserijorganisatie VisNed heeft aangifte gedaan tegen Greenpeace vanwege het storten van grote rotsblokken op belangrijke visgronden op de Doggersbank, een ondiepe zandbank midden in de Noordzee.

Dat heeft Visserij Nieuws vanochtend gemeld. Greenpeache Groot-Brittannië begon dinsdag met het storten van stenen op – naar eigen zeggen - het Britse deel van de Doggersbank. 

Volgens Greenpeace is dat ter bescherming van tal van diersoorten zoals krabben, platvissen en zeesterren. “Dit gebied is sinds 2017 op papier beschermd gebied maar de Britse overheid laat het na, concrete maatregelen te nemen om dit natuurgebied te beschermen.”

Volgens VisNed is er van illegale visserijactiviteiten geen sprake en zijn de stenen van Greenpeace een risico voor vissers. “Netten en tuigen kunnen blijven hangen en beschadigd raken. Mocht een steen aan boord komen, dan kan de bemanning gewond raken.” VisNed wijst erop dat er Brusselse procedures lopen om gebieden te beschermen en dat Greenpeace daar net als iedereen op moet wachten.

Volgens de visserij-organisatie is het dumpen van stenen verboden volgens het zogeheten OSPAR verdrag, een internationaal verdrag uit 1998 gericht op de bescherming van het mariene milieu in het noordoostelijk deel van de Atlantische Oceaan. Op grond daarvan heeft VisNed volgens Visserij Nieuws aangifte gedaan tegen Greenpeace. 

Volgens Greenpeace is 47 vierkante mijl van het beschermde gebied afgesloten en zijn de exacte coördinaten van de stenen zijn doorgegeven aan de autoriteiten. “Vissers kunnen daardoor eenvoudig weg blijven uit het beschermde gebied en hun netten hoeven niet te blijven haken achter de stenen. Hierdoor ontstaat dus geen schade aan de netten, is de actie volkomen veilig en wordt de natuur beschermd.”  

Afbeelding
Programma's Ouwe Sunderklaas Algemeen 27 minuten geleden 1
Afbeelding
Goed weekend voor Denise Betsema Algemeen 57 minuten geleden 1
Afbeelding
Enquête: 89 procent wil helft of meer energie duurzaam opwekken Algemeen 3 dec., 11:30 3
Afbeelding
Texelse Santa Run Algemeen 3 dec., 10:11 13
Afbeelding
De lezersfoto - Winter is coming Algemeen 3 dec., 08:30 3
Afbeelding
Auto van de weg door gladheid Algemeen 2 dec., 20:00 15
Afbeelding
Beauty Outline maakt ruimte voor plannen Algemeen 2 dec., 16:00
Afbeelding
Waar en wanneer werd deze foto gemaakt? Algemeen 2 dec., 12:30 21