Afbeelding

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

Oud-wethouder bij EenVandaag over dochter

Algemeen

Oud-wethouder Sander van Knippenberg is vrijdag aan het woord geweest bij het actualiteitenprogramma EenVandaag over de situatie rond zijn extreem hoogbegaafde dochter.

Dat gebeurde in een item op Radio 1 en op de website van EenVandaag over kinderen die bij wie het misgaat in het zogeheten Passend Onderwijs op de basisschool.

De dochter van Van Knippenberg zat op school in Den Burg, ging vorig jaar naar de OSG om lessen te volgen en eind 2018 naar een school in Utrecht om daar onderwijs op maat te volgen.

Het ging gepaard met problemen en de situatie was begin dit jaar aanleiding voor Van Knippenberg om op te stappen als wethouder.

Hij stelt in de uitzending van EenVandaag dat school niets deed met een verzoek om rekening te houden met de hoogbegaafdheid van zijn dochter. Het kwam volgens hem zo ver dat hij zijn dochter schreeuwend de klas in moest dragen om naar school te gaan.

Uiteindelijk werd de dochter thuisgehouden wat leidde tot de inzet van leerplichtambtenaren en een melding van de ontstane situatie bij Veilig Thuis. Dat leidde er volgens Van Knippenberg toe dat zijn dochter naar een particuliere school in Utrecht ging met als gevolg de nodige reistijd tussen Texel en Utrecht.

De privé-situatie had impact op het openbaar bestuur. In december 2018 legde Van Knippenberg een deel van zijn taken als wethouder neer (in de Stuurgroep Bovenregionaal Specialistische Jeugdhulp, Veilig Thuis en de GGD) om de schijn van belangenverstrengeling te vermijden. In januari stapte Van Knippenberg op als wethouder, zodat hij zich volledig op het belang van zijn dochter kon richten.

Het schoolbestuur van Kopwerk en de gemeente lieten aan EenVandaag weten inhoudelijk niet op het verhaal van de familie Van Knippenberg te reageren vanwege privacy-overwegingen. Kopwerk liet EenVandaag wel weten dat "op grond van de wetgeving Passend Onderwijs gedaan is wat van ons verwacht mocht worden".

Voor hoogbegaafde kinderen in de Kop van Noord-Holland is er sinds 2010 de onderwijsvoorziening Eureka die gehuisvest is bij De Kameleon, een basisschool in Julianadorp. Een optie dichtbij huis werd de ouders volgens Van Knippenberg niet geboden. Het item met Sander van Knippenberg is om 18:15 uur bij EenVandaag op NPO1. 

Afbeelding
Gamen (FIFA) en Bewegen in de meivakantie Algemeen 11 uur geleden
Evy Gobbens komt in de bieb voor de IVN Kinderlezing over zeespiegelstijging.
Activiteiten in de bieb tijdens de meivakantie Algemeen 14 uur geleden
Blauwe strepen voor de blauwe zones in Den Burg en De Koog waar de parkeerduur leidend is.
Geen actie om parkeren terug naar oude te brengen Algemeen 15 uur geleden 1
Afbeelding
Archeologische vondsten onder vloer Oudheidkamer Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Muziek en dans voor peuters bij Artex Algemeen 22 apr, 15:51
Afbeelding
De Lieuw zoekt vrijwilligers voor monitoren vlinders Algemeen 22 apr, 13:30
Versierde fietsen in De Koog.
Programma's Koningsdag op Texel Algemeen 22 apr, 09:00
Meierblis 2023.
"Hebben toekomst meierblis zelf in handen" Ingezonden 21 apr, 14:30 5