"Ome" Jan en André Brouwer.

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Roparun houdt Vis en Patatloop

Sport

De Texelrunners doen In het Pinksterweekend mee aan de jaarlijkse 'Roparun'. Doel is om zoveel mogelijk geld op te halen om de kwaliteit van leven van mensen met kanker en hun gezin te verbeteren. Op 22 april (tweede paasdag) houden ze in Oosterend om 14.30 uur de jaarlijkse Vis en Patatloop.

Ome Jan (81) en André Brouwer (53) uit Oosterend vertelden ons hun verhaal. In februari 2016 werd de verzorging van moeder Annie te zwaar voor Ome Jan en de kinderen. Tot hun verdriet kon moeder niet op Texel terecht en werd zij geplaatst in een verpleeghuis aan de overkant. Zij had in de gaten dat zij niet meer op Texel verbleef en dat maakte haar verward, onrustig en verdrietig. Na enkele moeilijke weken kon moeder naar het hospice in Den Burg. Op de boot terug naar het eiland leek zij zich al bewust van de verandering en na aankomst in het hospice kwam zij tot rust. De familie werd in het hospice "werelds ontvangen, alsof de rode loper uitgerold was". Ze voelden zich meteen op hun gemak en waren blij dat ze dag en nacht op bezoek konden gaan. Moeders uitdrukkelijke wens om op Texel te sterven, kon dankzij het hospice uitkomen.

De Stichting Roparun heeft al veel hospices in het land gesteund met financiële bijdragen. Ook het hospice op Texel heeft tweemaal een donatie van de Roparun ontvangen. Dankzij deze en alle andere bijdragen kunnen patiënten waarvan de verzorging thuis te zwaar wordt toch op het eiland blijven en in een huiselijke en warme omgeving verzorgd worden. En zo kan in de toekomst indien nodig ook aan de wens van Ome Jan voldaan worden: "as het met mien ook erreg erreg wordt wil ik naar de hospies!"

De Texelrunners organiseren in de aanloop naar de Roparun diverse activiteiten om geld in te zamelen. Op 22 april (tweede paasdag) houden ze de jaarlijkse Vis en Patatloop in Oosterend. Er zijn aantrekkelijke routes uitgezet in de omgeving van Oosterend van 7 en 12 km. De 7 km kan ook gewandeld worden. Inschrijven bij het Cafeetje vanaf 14.00 uur, de start is om 14.30 uur. Deelname kost €10.- p.p. incl. gebakken sliptong en patat na afloop voor alle deelnemers.

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 2 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3