Afbeelding
Foto: Job Schepers

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Rechter: "Verbod glamping terecht"

Juridisch

Boerencamping Noorderwaard in Oosterend mag geen luxe tenten neerzetten. De bestuursrechter in Alkmaar oordeelde dinsdag dat de gemeente eerder terecht een 'glampingverbod' oplegde, gekoppeld aan een dwangsom.

Volgens de rechter zijn de zogeheten 'barntenten' eigenlijk geen tenten, omdat ze niet voor 70 tot 80 procent uit tentdoek bestaan. De campingeigenaren waren naar de bestuursrechter gestapt om de dwangsom aan te vechten. Het kampeerseizoen begint half maart.

De bestuursrechter noemde de luxe tenten een 'ingenieus' en 'creatief' ontwerp, maar oordeelde ook dat ze in strijd zijn met de vergunning, die de eigenaren in juni 2016 van de gemeente kregen. In die vergunning staat dat de camping vijftien plekken mag vullen met tenten, caravans of campers. De luxe tenten van het merk FarmCamps zijn weliswaar verplaatsbaar, omdat ze kunnen worden ingeklapt en op een trekker naar de opslag kunnen worden gereden, maar toch ziet de rechter ze niet als een tent in de normale zin van het woord. Ze bestaan niet overwegend uit textiel, maar slechts voor 55 procent. De rest van de constructie is van hout en staal.

De gemeente wil streng handhaven, zo liet een juridisch ambtenaar weten. De gemeente beschouwt de 'glampingtenten' niet als een tent, maar meer als een huisje, een vast onderkomen om vakantie in te vieren. "Die barntenten blijven ook een half jaar staan. Dat kun je van de gemiddelde tent niet zeggen.'' De gemeente zei in de knoei te komen met de grens van het aantal slaapplaatsen op Texel, die al is bereikt.

De eigenaren van de camping en de mensen van Farmcamps zeiden dat de gemeente als voorwaarde voor een tent stelt dat die verplaatsbaar moet zijn en overwegend uit textiel moet bestaan. "Daaraan voldoen we. Het opklapbare ontwerp heeft ons bloed, zweet en tranen gekost'', zei directeur Saskia Poulissen van Farmcamps. De eigenaren kunnen tegen de uitspraak van de bestuursrechter in beroep gaan bij de Raad van State.

De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 2 uur geleden
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 6 uur geleden
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 23 uur geleden 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30
Afbeelding
medewerker planning gezocht 15 apr, 10:00
RPV Texel soorten reuma website
Uitnodiging RPV Texel Verenigingen 14 apr, 15:19
Afbeelding
Queen Must Go On! feest van herkenning Algemeen 14 apr, 12:30 15