Martijn Eelman van Nieuw Leven praat leerlingen van de Thijsseschool bij over Duurzaamheid.
Martijn Eelman van Nieuw Leven praat leerlingen van de Thijsseschool bij over Duurzaamheid. Foto: Sjakkelien Klaassen/Thijsseschool

Dit artikel is geschreven door
Gerard Timmerman

Gerard Timmerman, verslaggever Texelse Courant.

Leerlingen Thijsseschool naar Nieuw Leven

Algemeen

Groep 5/6 van de Thijsseschool heeft een bezoek gebracht aan logiesbedrijf Nieuw Leven, dat in het teken stond van duurzaam gebruik van energie.

De scholieren hebben de afgelopen periode gewerkt met het thema Energie. Het bezoek aan Nieuw Leven was leuk omdat daar veel te leren was over duurzaam gebruik van energie. "Zo hebben we daar onder andere douches gezien die gebruik maken van twee liter leidingwater wat vervolgens door een pompsysteem steeds weer gefilterd en hergebruikt wordt tijdens een douchebeurt. Zo hebben we geleerd dat er een grote besparing is van water. Met de hoeveelheid water die je thuis gebruikt met 5 minuten douchen kun je hier een half uur douchen!"

Op Nieuw Leven worden geen gas en geen elektriciteit afgenomen van centrales, maar is alles zelfvoorzienend. De warmte komt van een kachel die draait op pallets (soort konijnenkeuteltjes gemaakt van dennenboomhout). Deze kachel brand zo schoon dat er nog géén volle vuilnisbak aan as overblijft in een heel jaar stoken. Ook wordt er gebruik gemaakt van zonne-energie die wordt opgeslagen in batterijen. Bij een defect kun je zo toch nog twee hele dagen alles doen in de huizen; koken, douchen, verwarming etc. Tot slot is er ook nog een natuurlijke zwemvijver zonder chloor of andere schadelijke stoffen en deze wordt zelfs ieder uur gefilterd door speciale planten. Het was een leuk en interessant bezoek.

Donderdag krijgt de school bezoek van Pieter de Vries van de gemeente. Hij zal vertellen wat de gemeente zoal doet om het op Texel zo duurzaam mogelijk te maken. "Zo ontdekken we misschien nog wel tips om thuis nog meer duurzaam bezig te kunnen zijn."

De podcast van 28 maart 2024.
Podcast Texel deze Week 28 maart 2024 Algemeen 11 uur geleden
De kust bij paal 9 eind vorig jaar.
Inloopbijeenkomst onderzoek zuidwestkust Texel Algemeen 27 mrt, 11:00 1
Afbeelding
Diabetes Challenge 2024, wandelen om gezond te worden en te blijven Algemeen 27 mrt, 09:06
Afbeelding
Op zoek naar een leuke uitdaging?? Vacatures 26 mrt, 16:27 2
De schrijvers bij Bunker Texla.
Kennismaken met de Texelse geschiedenis Algemeen 26 mrt, 12:30 1
Afbeelding
Kunstlezing over Frans Hals bij Artex Cultuur 26 mrt, 10:15
Kikker
Kikker komt op bezoek in de bieb Algemeen 25 mrt, 20:11
Afbeelding
Tevoko-toernooi naar De Koog Sport 25 mrt, 14:30 3