Een van de boeken van Jochem Myjer over de Gorgels.
Een van de boeken van Jochem Myjer over de Gorgels.

Dit artikel is geschreven door
Jeroen van Hattum

Jeroen van Hattum, Journalist Texelse Courant.

College bereid mee te werken aan 'Gorgels'

Algemeen

De 'Gorgels' van cabaretier Jochem Myjer krijgen mogelijk een eigen plekje in een stukje duingebied nabij de vuurtoren van De Cocksdorp.

Het college is in principe bereid mee te werken aan een verzoek om 12 tot 15 objecten nabij de vuurtoren te plaatsen. De 'Gorgels' zijn fantasiefiguren die de hoofdrol spelen in de kinderboeken van de cabaretier. Bedoeling is dat de objecten een 3D-inkijkje geven in de 'Wereld van de Gorgels'.

Volgens het principebesluit gaat het om ondergrondse bouwwerken. "Alleen het bovenaanzicht van de 3D-inkijkjes is zichtbaar. De Gorgels wonen in holen en dat zal worden nagebootst." Het enige bouwwerk boven de grond wordt een houten bank in de vorm van een teenslipper.

Voordat het idee daadwerkelijk kan worden uitgevoerd, moet er eerst een definitief verzoek bij de gemeente worden ingediend. Ook moeten diverse instanties als het hoogheemraadschap, de Regionale Uitvoeringsdienst en de Omgevingsdienst Noordzeekanaalgebied hun fiat geven.

Het betreffende duingebied is vrij toegankelijk en dat blijft het ook als het idee van Myjer daadwerkelijk wordt uitgevoerd. "Er worden geen paden aangelegd, er ontstaan vanzelf olifantenpaadjes." Het bestemmingsplan biedt ruimte voor dagactiviteiten.

Bewustwording van de natuur is één van de pijlers van de boeken van Jochem Myjer die deels op Texel woont waar hij onder meer zijn teksten schrijft. 

Het plan is volgens het management van Myjer afkomstig van ondernemer Mark van Ierssel. Na overleg met Uitgeverij Leopold en het management van Myjer begon hij met het verkennen van de mogelijkheden en de randvoorwaarden.

Eric Hercules en Arthur Oosterbaan.
Beestachtig #45 - Amalia Algemeen 1 uur geleden
Huisjes op het strand bij paal 28.
De Lezersfoto - Huisjes op strand Algemeen 4 uur geleden
Bouwplannen vallen sinds 1 januari onder de Omgevingswet.
Wat kun je zelf vooraf regelen? Algemeen 20 uur geleden
Afbeelding
Bij TESO Werken als werkvoorbereider/inkoper? 20 uur geleden 1
Zondagmiddag is Madama Butterfly te zien tijdens de Royal Opera House voorstelling.
Back to Black & Butterfly in Bios Algemeen 19 apr, 10:15
De nieuwe podcast van de Texelse Courant.
Podcast Texelse Courant 18 april 2024 Algemeen 18 apr, 18:00 1
Afbeelding
Opvangcentra werken samen voor verstrikte zeehonden Algemeen 18 apr, 16:10
Afbeelding
Texel '94 moedeloos door vernielingen Algemeen 18 apr, 15:00 7