Afbeelding
Foto: Pepijn Lijklema

Dit artikel is geschreven door
Job Schepers

Job Schepers, Hoofdredacteur Texelse Courant| Horecaverslaggever| Texelaar met migratieachtergrond| ijsbaanverslaggever

JBT roept Texelaars op om mee te gaan naar provincie

Algemeen

De Jonge Bestuurders Texel (JBT) roepen Texelaars op om maandag mee te gaan naar de provincie. De werkgroep spreekt dan in als om 18:15 uur de Nota van Beantwoording in de Commissie Ruimte en Wonen op het Provinciehuis in Haarlem behandeld.

"Dit is de kans om als Texelaars bij de provincie te laten zien dat we snel nieuwe woningen nodig hebben. Waar moet het zo broodnodige personeel wonen? Of de jonge Texelaar? Samen staan we sterk", stelt JBT-voorzitter Pepijn Lijklema. Het is de bedoeling om met de boot van 16:00 uur met zoveel mogelijk Texelaars naar de Provincie te gaan. Men zal met de laatste boot terugkomen. De werkgroep is druk bezig met een ludieke actie om het punt duidelijk te maken. Hoe meer mensen aanwezig zijn, des te krachtiger het signaal is. In de te bespreken omgevingsvisie wordt gesteld dat de regio Noord-Holland Noord 23.000 woningen tot aan 2030 nodig heeft. De verwachting is dat gemeenten onderling moeten bepalen hoeveel elke gemeente daarvan mag bouwen. De Jonge Bestuurders zijn bang dat Texel er bekaaid vanaf komt en het woningprobleem alleen maar verder toeneemt. Zestien vooraanstaande Texelse bedrijven en instellingen delen de zorgen en schaarden zich achter de zienswijze.

"Wilt u dat uw kinderen toekomst hebben op Texel? Wilt u graag op Texel blijven wonen, maar slaag u er maar niet in om een woning te vinden? Heeft u een groot personeelstekort en wilt u personeel van de overkant naar Texel halen, maar heeft u geen idee waar u die zou moeten onderbrengen? Dan is dit het moment om daar wat aan te doen. Ga mee naar de Provincie en laat zien dat Texel de woningen echt nodig heeft", stelt Lijklema.

" 'Ik moest door het huisvestingsprobleem kiezen tussen mijn kinderen of mijn woonadres op Texel.' Dit was slechts één van de vele schokkende citaten van mensen die wij als JBT hebben geïnterviewd over de woningschaarste op Texel. We kunnen alle steun gebruiken, ook die van u als Texelaar. Het is algemeen bekend dat veel bedrijven met een personeelsgebrek zitten. Ook de verhalen van jeugdige Texelaars die vertrekken naar de overkant, omdat hier geen betaalbare woningen te vinden zijn, zijn niet nieuw. De gemeente en wooncorporatie Woontij doen hun best, maar ook zij zijn aan provinciale restricties gebonden. Daarnaast is er een grote groep starters die teveel verdient voor een sociale huurwoning, maar niet genoeg verdient om hier een huis te kopen. Zij zijn dus afhankelijk van de particuliere huursector, waar huurprijzen nog hoger liggen dan hypotheken op vergelijkbare huizen. De woningschaarste is nog nooit zo groot geweest op Texel", besluit Lijklema.

Vervoer

Mensen die graag meewillen, maar geen vervoer hebben, kunnen zich opgeven om mee te gaan met de bus. Dit kan tot en met zondag via jongebestuurderstexel@gmail.com

Afbeelding
Markant huis in BinnensteBuiten Algemeen 14 uur geleden 3
Samen veilig fietsen
Veilig Verkeer Nederland organiseert de opfriscursus "Het Nieuwe Fietsen" Algemeen 17 uur geleden 2
Het Rode Kruisgebouw in de Jonkerstraat, waar Voedselbank Texel gevestigd is.
Open ochtend bij Texelse voedselbank Algemeen 17 uur geleden
De toren van de Waalderkerk in de steigers.
ONDERHOUDEND Algemeen 16 apr, 14:10
Landschapsfotografie met een prachtige lucht
Zilveren Camera-expositie komt naar Texel Algemeen 16 apr, 10:30
Een van de twee schildpadden die in januari op Texel aanspoelden.
Schildpadden dood na technisch mankement Algemeen 15 apr, 17:15 8
De Texelstroom.
Tarieven van TESO per 1 mei omhoog Algemeen 15 apr, 11:54 73
Livemuziek bij impossante beelden.
Film en muziek samen bij Jazz on the waves Algemeen 15 apr, 10:30